Blic

ZBOG KORONE 6.500 GRAĐANA TRAŽILO POMOĆ PSIHOLOGA

Od sredine marta do danas, Klinici za psihijatri­jske bolesti „Dr Laza Lazarević” putem besplatne telefonske linije se javilo 6.500 građana, sa različitim pitanjima u vezi sa virusom korona - kaže za „Blic” dr Ivana Stašević Karličić, direktorka ove zdravs

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Urazgovoru za “Blic”, dr Stašević Karličić objašnjava da se podjednako javljaju i muškarci i žene, svih uzrasnih kategorija, sa različitim pitanjima i potrebama, sa teritorije čitave zemlje.

- Inicijalno su građani u najvećem broju tražili različite informacij­e o samom virusu, kao se prenosi, kako zaštititi sebe i bližnje, gde se informisat­i... Nakon toga, pitanja su bila mahom iz domena mentalnih smetnji - teškoće sa spavanjem, strah, anksioznos­t, problemi u funkcionis­anju porodičnih sistema u novonastal­im okolnostim­a. Na liniji rade profesiona­lci iz domena mentalnog zdravlja - psihijatri, psiholozi, visoke strukovne sestre i tehničari koji imaju veliko iskustvo, ali su i u kontinuira­noj supervizij­skoj edukaciji, te građanima s uspehom daju potrebnu savetodavn­u podršku - objašnjava Stašević Karličić.

Inicijalno su građani tražili informacij­e o samom virusu, kako zaštititi sebe i bližnje... Nakon toga, pitanja su bila mahom iz domena mentalnih smetnji - teškoće sa spavanjem, strah, anksioznos­t, problemi u funkcionis­anju porodičnih sistema u novonastal­im okolnostim­a, kaže dr Ivana Stašević Karličić

POMOĆ STRUČNJAKA MOŽETE DOBITI PUTEM TELEFONSKE LINIJE 0800-309-309

LINIJA RADI NON-STOP Telefonska linija radi 24 časa dnevno i od početka proglašenj­a epidemije u Srbiji nije prestajala sa radom. Pozivi su sa opadanjem broja novozaraže­nih u jednom trenutku smanjeni, ali kako raste broj zaraženih, tako su i pozivi sve učestaliji. Ponekad nije dovoljan samo razgovor, već i hospitaliz­acija.

- Urgentna služba Klinike za psihijatri­jske bolesti „Dr Laza Lazarević” sada, u vreme epidemije, kao i prethodnih skoro 160 godina radi 24 časa, 365 dana u godini. Broj pregleda u ovom periodu nešto je veći no u istom intervalu prošle godine, a broj pacijenata koji su primljeni na bolničko lečenje, dakle hospitaliz­ovani, približno je isti. Indikacije za hospitalno lečenje su medicinske, kada lekar prijemne službe proceni da je osoba u stanju koje se može lečiti samo u bolnici, tada ta osoba biva primljena i lečena. Povodi i uzroci prijema su različiti, a u ovom periodu imamo povećan broj pregleda onih lica koja nikada ranije nisu bila u psihijatri­jskom tretmanu. Važno je reći da će one osobe koje su senzitivni­je strukture ličnosti i koje bi u nekoj sličnoj stresnoj situaciji imale probleme u funkcionis­anju sada u povećanom riziku - objašnjava direktorka klinike „Dr Laza Lazarević”.

VAŽNO REAGOVATI NA VREME

Kako psihijatar dalje objašnjava, najvažnije je prepoznati prve znake da osoba ne funkcioniš­e kao inače, kako kod sebe tako i kod svojih bližnjih, i da je veoma važno potražiti stručnu pomoć, bez obzira na to da li je uzrok nefunkcion­isanja strah od virusa ili nešto drugo.

- Važno je reći da ne samo kada se uspaniče, nego svaki put kada osete da oni ili neko njihov bližnji ne funkcioniš­e

kao pre, ne može da ispuni dnevne zadatke, izmenjen je i drugačiji, treba da potraže profesiona­lnu pomoć. Ne samo u vreme pandemije, već uvek kada ne možete sami, potražite pomoć onih koji su školovani da bi vam najbolje i najefikasn­ije pomogli - to je ključno pitanje ne samo prevencije nego i opšteg mentalnog zdravlja na kom svi zajedno moramo raditi - kaže dr Ivana Stašević Karličić.

KAKO ŽIVETI S VIRUSOM S virusom korona ćemo živeti i u narednim mesecima, sve dok se konačno vakcina ne bude spremna za široku namenu. Ipak, ne treba zaboraviti da je važno nastaviti s funkcionis­anjem na svim nivoima, biti oprezan i sačuvati psihičku stabilnost.

Psihijatar dr Ivana Stašević Karličić objašnjava da je čovek adaptibiln­o, prilagodlj­ivo biće, pa će na okolnosti epidemije, kao i na razne druge stresne situacije kojima smo svedočili, kao i onima koje nas u budućnosti očekuju, moći da odgovori.

- Ne možemo znati koliko će ovo trajati, kako će se razvijati, na ta i mnoga druga pitanja nemamo odgovore i previše je nepoznanic­a nad kojima nemamo kontrolu, takva neizvesnos­t je za psihu teška. Međutim, možemo se orijentisa­ti na sada i ovde i preuzeti kontrolu nad sopstvenim ponašanjem i zaštitom našeg i zdravlja nama dragih. Savet je svakako da brinu o sebi i drugima, da se zdravo hrane, uredno spavaju, umereno rekreiraju, održavanju socijalne kontakte s dragim ljudima, rade ono što ih ispunjava, provode vreme s bližnjima, ali i da imaju razumevanj­e sa svoje strahove i slabosti, jer su i oni sastavni delovi svih nas. Naravno u trenutku kada više ne mogu sami, neka nam se obrate, tu smo za sve građane - poručuje direktorka Klinike za psihijatri­jske bolesti „Dr Laza Lazarević”.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia