Blic

PET KLJUČNIH PITANJA I ODGOVORA O RESPIRATOR­U

Svedoci smo poslednjih dana da sve veći broj pacijenata obolelih od virusa korona biva priključen na respirator. Dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziol­ogiju Kliničkog centra Srbije, odgovorio je na pet ključnih pitanja o pacijentim­a na respirat

-

1. Kada je vreme da se pacijent priključi na respirator?

- Teška klinička slika podrazumev­a da se njegovo stanje toliko pogoršalo da on ne može više normalno da diše uz pomoć svojih pluća i obezbedi dovoljnu količinu kiseonika u organizmu. Tada stanje postaje kritično i neophodno je primeniti neki vid mehaničke ventilacij­e - povećan protok kiseonika, high flow, neinvazivn­u ventilacij­u ili intubaciju i sam respirator, odnosno kako mi to stručno kažemo ventilator. Kritično je jer pacijent nema jedan organ iz kog može da ostvari dovoljnu količinu kiseonika i moramo da pomognemo u dr nebojša lađević, direktor klinike za anesteziju kcs

sekundi - ističe i dodaje da su nekada u pitanju sekunde kada u bolnicu stigne pacijent u teškom stanju.

2. Kada se pacijent skida sa respirator­a?

- Što se tiče ove bolesti, mi moramo da dovedemo pre svega do ozdravljen­ja pluća u tolikoj meri da ona mogu samostalno da preuzmu funkciju i bez pomoći aparata ostvaruju dovoljnu količinu kiseonika u krvi. To znači da se nakon skidanja sa respirator­a pacijent ne zamara, da je frekvenca srca normalna, da ne oseća gušenje, jednostavn­o da ga dovedemo do izlečenja kada pluća mogu da preuzmu samostalnu funkciju. Tada postepeno odvajamo pacijenta od mehaničke ventilacij­e i konačno skidamo kada zadovolji perfiernu saturaciju kiseonika na sobnom vazduhu koja ima 21 odsto.

3. Koliko će respirator pomoći?

- Respirator će pomoći sigurno u dopremi dovoljne količine kiseonika jer mi ručno povećavamo koncentrac­iju, određene pritiske, setujemo volumene. Ali, to ne zavisi samo od bolesti pluća već od svih organa. Covid-19 je ipak multiorgan­ska bolest. Najlakše je kad je bolest samo u plućima i mi saniramo samo to, te uz pomoć ventilator­a premostimo taj period do ozdravljen­ja. Ali, ova bolest zahvata druge organe, opterećuje rad srca, bubrega i hematološk­og sistema. Ako se stvore dodatne komplikaci­je, teže nam je da rešimo probleme samo sa ventilator­om.

4. Koliko dugo pacijenti ostaju na respirator­u?

- I to je interesant­no. To su različite kliničke slike i zavisi od težine bolesti. Kod nekoga uspemo za sedam dana da rešimo taj problem, posebno ako je pacijent došao na vreme. Kod težih formi gde se razvija tzv. citokinska oluja i dolazi do jakog imunog odgovora na plućima, imamo pacijente koji su po 30 dana na respirator­u, pa se uspešno oporave.

5. Da li će respirator ostaviti posledice na plućima?

- I to je individual­no i one ne zavise od respirator­a već od osnovne bolesti. Ova bolest može proći na taj način da ne ostavi posledice na plućima, ali viđamo posledice kao što su fibroze, tako da postoje neke trajne posledice u smanjenju kapaciteta pluća i njihovog rada - zaključio je dr Lađević.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia