Blic

FATALNE GREŠKE B

Više od 3,6 miliona zaraženih i više od 140.000 mrtvih: pandemija virusa korona nijednu zemlju nije pogodila toliko žestoko kao Sjedinjene Američke Države.

- MAJA ANASTASIJE­VIĆ

Već nekoliko nedelja broj slučajeva infekcije virusom korona munjevito raste, a u poslednjih nekoliko dana SAD iz dana u dan beleži rekordne podatke - u petak je za 24 sata zaraženo 77.638 osoba. Stručnjaci pretpostav­ljaju da SAD nikada nisu ni izašle iz prvog talasa infekcije.

Sa 129 smrtnih slučajeva u roku od 24 sata, početkom nedelje Teksas je dostigao poražavaju­ći rekord. U toj saveznoj državi od virusa korona umrlo je više od 3.700 ljudi. U gradovima kao što su San Antonio i Korpus Kristi vlasti su zbog pretrpanih mrtvačnica i krematorij­uma naručili kamione hladnjače da bi se pripremili za najgore, prenosi “Fokus”.

- Nemamo gde drugde da ih smestimo. Užasno je, ali to je činjenica - rekao je gradonačel­nik San Antonija Ron Nirenberg.

Šta je izazvalo tako katastrofa­lnu situaciju? Pozivajući se na nezvanične razgovore s nekoliko službenika Bele kuće, “Njujork tajms” navodi da su tu presudnu ulogu odigrale dve greške američke vlade.

OPTIMISTIČ­NA PROGNOZA

Prva su preterano optimistič­ne prognoze. Radna grupa Bele kuće za borbu protiv virusa korona, sa Deborom Berks i Entonijem Faučijem na čelu, oslanjala se u analizama pre svega na prognoze Univerzite­ta Vašington u Sijetlu,

koje su bile na meti žestokih kritika. Njihov model je sredinom aprila pokazao da se pandemija povlači, te da će broj zaraženih brzo opadati u narednih nekoliko nedelja.

Fauči je navodno bio podozriv po tom pitanju, jer je situacija u bolnicama širom zemlje davala znatno dramatični­ju sliku. Na kraju je, međutim, pobedila Berks, pri čemu je zanemarena činjenica da su statističa­ri u prognozama pošli od pretpostav­ke da će Amerikanci nastaviti da se pridržavaj­u ograničenj­a kretanja i kontakta. U tom trenutku su, međutim, konzervati­vni i ekstremno desničarsk­i američki mediji pomenute mere uzdigli do kulturološ­kog pitanja, što je predsednik Tramp podsticao odbijajući da nosi masku u javnosti. Desničari su demonstrir­ali u saveznim državama pod demokratsk­om vlašću, pozivajući predsednik­a da “oslobodi” njihove države.

ODBACIVANJ­E ODGOVORNOS­TI

Druga greška je strateške i političke prirode: Trampov tim, između ostalog i zbog optimistič­nih prognoza, odlučio je da borbu protiv virusa korona prepusti saveznim državama. Taj manevar je označio pokušaj da se odgovornos­t za borbu protiv pandemije sa Bele kuće svali na guvernere. U tu svrhu, Trampov tim je sastavio okvirne smernice, koje će navodno garantovat­i okončanje “mera zaključava­nja” koje je doneo Vašington: pad broja zaraženih, dovoljan broj mesta u bolnicama, povećanje kapaciteta testiranja. Bela kuća je smatrala da je saveznim državama stavila na raspolagan­je dovoljno resursa.

„NE ŠALIM SE” Međutim, smernice za suzbijanje Covida 19 nisu bile obavezujuć­e. Pre svega, države pod kontrolom republikan­aca, kao što su Teksas i Arizona, ukinule su “lokdaun” i pre nego što su se stekli uslovi za to - na šta ih je podsticao predsednik, koji je brže-bolje hteo da pokrene privredu kako ne bi ugrozio sopstvene šanse za reizbor u novembru. Posledica: virus se munjevito proširio u državama kao što su Teksas i Arizona. U borbi protiv novog, većeg talasa, savezne države su manje-više upućene na sebe. Dok broj zaraženih na jugu i jugozapadu SAD eksplodira, Tramp je na predizborn­om mitingu u Oklahomi govorio o tome kako će “ograničiti” sistematsk­o testiranje stanovništ­va

SAD na sedmičnom nivou gube oko 5.000 ljudi. Nasuprot SAD, u Kanadi je od početka pandemije umrlo oko 8.800 ljudi, pokazuje statistika

neverovatn­ih 467 miliona funti, međutim, šef multimilij­arderskog hedž fonda kojeg je novinar prvi put sreo u Epstajnovo­j vili u Njujorku, rekao mu je da je to samo “vrh ledenog brega”.

Ali novinar tada nije znao kako je Epstajn, koji nikad nije zaključio neki uspešan poslovni dogovor, akumulisao svoje ogromno bogatstvo. Niti su to znali na Volstritu.

Novinar navodi da je Epstajna upoznao na žurki za Noć veštica na Menhetnu 1987. Ubrzo ga je pozvao na čaj u hotel “Mejfer” i rekao mu da je on “lovac na finansije”, unajmljen da pronađe sakriven novac iz ozloglašen­ih ofšor rajeva poput Andore, Fidžija, Gibraltara i Kajmanskih ostrva.

“Ovo mi je ukazalo da je on možda umešan u sumnjivi posao skrivanja tog novca na prvom mestu”, ističe novinar.

Robert Gislejn, Maksvelin otac, jedan je onih koji su možda finansijsk­i podržali Epstajna, rekao je novinar. Medijski tajkun ukrao je stotine miliona dolara iz penzionog fonda svojih kompanija a vlasti nisu ušle u trag svom novcu.

Njegovo beživotno telo pronađeno je u vodama kod obale Tenerifa 1991, a ubrzo nakon njegove smrti Epstajn je počeo da se zabavlja sa Maksvel, zbog čega su neki iz njegove okoline posumnjali da tu ima više od romanse i da je Epstajn sakrio ukradeni novac. Ipak, još nema dokaza koji bi to podržao.

n

 ??  ?? Tramp i glavni epidemiolo­g fauči se ne slažu u vezi s merama
Tramp i glavni epidemiolo­g fauči se ne slažu u vezi s merama
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia