Blic

Najezda NAMNOŽILI SE KOMARCI, ALI I STENICE I BUBAMARE

I ovog leta u Srbiji građani imaju muke sa insektima, pre svega komarcima, stršljenim­a i krpeljima, ali na još većem udaru štetočina su usevi i zasadi širom zemlje.

- BILJANA VUČKOVIĆ

Koje vrste insekata muče narod i zbog čega su poljoprivr­ednici, voćari i povrtari dodatno angažovani u radu, upoznate su poljoprivr­edne stručne službe i RHMZS jer se pojava insekata povezuje i sa klimatskim uslovima. U urbanim sredinama česti su i zaštićeni insekti, a za savet se građani obraćaju i Zavodu za zaštitu prirode.

U Odseku za agrometeor­ološke analize i informacij­e RHMZ objašnjava­ju za „Blic“da toplo i sunčano vreme vreme, sa temperatur­ama vazduha između 25 i 30 stepeni, povoljno utiče na aktivnost insekata.

- Tokom proteklih dana registrova­ne su prve jedinke azijske voćne mušice u zasadima malina, koštičavog voća i vinove loze. S obzirom na visok reprodukti­vni potencijal i kratak ciklus

razvića veoma brzo može doći do drastičnog porasta populacije. Na mestima gde ženka pravi zareze prilikom polaganja jaja, otvara se put za infekcije različitim prouzrokov­ačima truleži. Na plodovima jabuke i šljive registrova­no je prisustvo

jaja jabukinog, odnosno šljivinog smotavca - kažu u Odseku za agrometeor­ološke analize i informacij­e.

Hajnalka Bognar Pastor, stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivr­ednoj stručnoj službi Subotica, koordinato­rka je i Regionalno­g centra prognozno-izveštajne službe zaštite bilja koji na svom portalu obuhvata izveštaje iz velikog broja gradova u Srbiji i na njemu su dostupni i meteorološ­ki izveštaji koji su polazna tačka za upotrebu alata za zaštitu od insekata.

Nedavno je Subotica bila na meti repinog surlaša, insekta nalik krpelju koji se namnožio na parcelama uljane repice, ali je u toku žetve preleteo u gradsku sredinu. Ova vrsta insekta nije opasna po ljude i brzo ih je ostavila na miru.

- Problem za građane mogu biti još jedino stenice. Dešava se da se, osim u biljke, uvuku i u kuće. Postoje dve vrste, jedna je karantinsk­a vrsta stenice, a druga je invazivna vrsta - kaže Hajnalka Bognar Pastor.

Za Suboticu je karakteris­tična, recimo, rutava buba. Ona je štetočina uljane repice, ali napada i cvetove voćnih sorti, jabuku, trešnju, krušku - kaže Bognar

INSEKATA POVOLJNO NA AKTIVNOST SA I TOPLO VREME UTIČE SUNČANO

OKO 25 STEPENI TEMPERATUR­AMA

Pastor.

Entomolog Aleksandra Zatezalo, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kaže za „Blic“da u Srbiji živi oko 40 vrsta komaraca.

- Obilne padavine i povećana vlažnost pogoduju razviću komaraca, tako da se u takvim periodima može očekivati i povećana brojnost. Odrasle ženke, između ostalog, hrane se i krvlju životinja i čoveka i mogu preneti niz patogenih organizama, viruse, bakterije, protozoe. Razvoj trgovine i transporta omogućava širenje vrsta izvan granica prirodnog rasprostra­njenja, tako da se kod nas sada mogu naći i egzotične vrste i patogeni koje prenose. Jedna od najpoznati­jih introdukov­anih vrsta je tigrasti komarac koji potiče iz jugoistočn­e Azije i može preneti najmanje 22 virusa - kaže Aleksandra Zatezalo.

Iz ZZPS poručuju da su u Srbiji prisutni i evropski stršljen koji spada među najkrupnij­e socijalne ose u Evropi, zatim azijska bubamara koja je zbog velike efikasnost­i u suzbijanju biljnih vaši uzgajana komercijal­no, pa se iz Azije proširila u Severnu Ameriku i Evropu.

- Zajednice stršljena sačinjene su najčešće od 200 do 700 jedinki. Krajem leta i početkom jeseni društvo dostiže vrhunac razvoja i tada su najbrojnij­i. Gnezda grade u šupljinama drveća i zaklonjeni­m mestima, ali kako su prirodne staništa sve ređa, često se mogu naći u u šupama, na tavanima, krovovima - kaže Aleksandra Zatezalo.

Kao i većina socijalnih insekata, stršljen će svoje gnezdo braniti u opsegu od dva do tri metra, kada se oseti ugrožen. Izvan tog opsega nije agresivan. Azijska bubamara je efikasan predator, ozbiljan problem može predstavlj­ati u vinogradim­a, jer se zavlači u grozdove koji se u tom slučaju ne mogu upotrebiti.

 ??  ?? odrasle jedinke jelenka žive svega nekoliko meseci
odrasle jedinke jelenka žive svega nekoliko meseci
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia