Blic

NA BAZEN NA SMENU I UZ DISTANCU

Širom Srbije bazeni su postali mnogima zamena za letovanje na moru, ali je epidemiolo­ška situacija promenila pravila ponašanja. Beograđani za ovaj užitak moraju najviše novca da izdvoje, pa tako jednu četvoročla­nu porodicu dan košta i do 1.200 dinara.

- BILJANA VUČKOVIĆ

Prošle nedelje vremenski uslovi nisu išli u prilog da se neko i odluči za odlazak na bazen, ali to bi trebalo da se promeni sledeće nedelje kada će temperatur­e dostizati i preko 30 stepeni. Prema rečima naših i stranih stručnjaka, odlazak na bazen je bezbedan i u vreme epidemije ako se drži potrebna distanca, a voda nije opasna jer sadrži hlor. Do sada nije dokazano da se virus korona širi putem vode u bazenima, zbog čega je ključna mera koliko će kupači biti udaljeni jedni od drugih.

Za sve bazene u Beogradu važi gradska odluka da pod suncobrano­m može da se nalaze samo dve osobe, osim ako je u pitanju porodica sa malom decom. Razmak između ležaljki mora da bude dva metra, zabranjeni su timski sportovi na vodi ili na obali koji uključuju bliski kontakt. Kapacitet kupališta je 40 ljudi na 1.000 kvadrata, zaposleni moraju da nose maske kada su u kontaktu sa posetiocim­a, a gde je moguće preporučuj­e se uvođenje rezervacij­a.

Pojedini bazeni u Beogradu su u skladu sa novim merama zatvoreni. Većina je skratila radno vreme i uvela smene. SRC “Tašmajdan” od 10. jula ima radno vreme od 12 do 18 sati. Radi samo zatvoreni bazen, a cena pojedinačn­e ulaznice je 360 dinara. Broj istovremen­ih korisnika u zatvorenom bazenu je 200, od kojih 100 u bazenu i 100 u pomoćnim prostorija­ma, tuševi i svlačionic­e. Bazeni “11. april” na Novom Beogradu rade od 10 do 19 sati. Dnevna karata za otvoreni bazen je 400, a za zatvoreni 500 dinara. Noćnog kupanja nema, a besplatne karte za otvorene bazene ne važe.

I na Adi Ciganliji takođe važe ista pravila.

POSETIOCI NA SMENU Gradski štab u Subotici doneo je nove mere za otvoreni bazen “Dudova šuma” i zatvoreni u SRC “Prozivka”. Rad se organizuje u smenama od tri sata uz ograničenj­e broja posetilaca. Termini za građane su skraćeni, obavezno je pranje ruku i preporučen­a je distanca od najmanje dva metra u svim pravcima između posetilaca.

- Prema ukupnoj površini prostora, uključujuć­i i površinu bazena, na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutno jedno lice na otvorenom bazenu “Dudova šuma”. Maksimalno može da boravi 800 osoba, od čega 300 u velikom bazenu, šest u ovalnom, devet u termalnom i tri u dečjem – objašnjava­ju u Subotici.

Uz spasioce o kupačima i za kontrolu pridržavan­ja mera zaduženi su redari, a na bazenu se radi i merenje telesne temperatur­e i svako mora da prođe dezobarije­ru. Pravila, osim dozvoljeno­g broja kupača, važe i za zatvoreni bazen. Naime, u objektu zatvorenog bazena može da boravi maksimalno 100 ljudi. Obavezno je i nošenje zaštitne maske.

Subotičani ocenjuju da nisu epidemija i mere opreza uzrok manjeg broja kupača nego što u ovom gradu nije bilo barem pet uzastopnih vrelih dana. Cena za otvoreni bazen je 110 dinara, vikendom 150, za decu od pet do 10 godina 50 dinara, vikendom 100 dinara, dnevna karta za penzionere je 50 dinara, a iznajmljiv­anje ležaljke 50 dinara.

NEGDE NEMA KUPANJA U Novom Sadu Gradski

 ??  ?? Dobra posećenost bazena u jagodini tokom toplih Dana
Dobra posećenost bazena u jagodini tokom toplih Dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia