Blic

SPOR SA SRBIJOM

-

Evropski sud za ljudska prava prošle godine utvrdio je da je Mališa Jevtović bio žrtva torture i nečovečnog postupanja zatvorskih čuvara, zbog čega je državu Srbiju proglasio odgovornom i naložio državi da mu, nakon pravosnažn­osti ove odluke, na ime nematerija­lne štete isplati 4.000 evra, a na ime troškova postupka još 2.355 evra. Ta presuda je izazvala gnev među rođacima silovane i ubijene devojčice.

zatvora, što je inače najveća kazna koju robija neka žena u Srbiji. U vreme zločina Mališa Jevtović je imao 31 godinu, a Ana 26.

- Taj slučaj je dosta jak utisak ostavio na mene jer svi mi smo osetljivi na decu. To je bila prva maksimalna kazna koju je izreklo veće na čijem sam čelu bio. Prva asocijacij­a su mi slike tog deteta. Kada je bila živa, ali i one iz predmeta posle njene smrti, povrede koje su joj nanete - kaže za “Blic” dr Aleksandar Trešnjev, sada sudija Krivičnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, a te davne 2009. godine sudija tadašnjeg Okružnog suda u Beogradu.

Trešnjev je predsedava­o veću koje je u prvostepen­om postupku Jevtovića osudilo na maksimalnu robiju predviđenu zakonom u to vreme, a Anu Filipović na 37 godina zatvora. Te kazne su izrečena na ponovljeno­m suđenju nakon odluke Apelaciono­g suda. Naime, Apelacioni sud je poništio presudu koju je 2007.

Obdukcija je pokazala da je devojčica duže vreme bila seksualno zlostavlja­na, a imala je samo tri godine

pokušali su zločin da prikriju i lekarima su ispričali da je “devojčica pala sa kreveta i da su tada nastale brojne povrede po telu”. Uprkos naporima medicinsko­g osoblja i pruženoj pomoći, mala Kaja je od zadobijeni­h povreda preminula ubrzo po prijemu, iste večeri. Nepuna 24 sata kasnije, policija je razotkrila istinu o svirepom zločinu. Obdukcija je pokazala da je devojčica iskrvarila zbog rascepa jetre i drugih unutrašnji­h organa. U obdukciono­m zapisniku je takođe bilo navedeno da je Katarina duže vreme bila seksualno zlostavlja­na. Monstrum Mališa Jevtović je uhapšen, a s njim i Kajina majka. Od tada su oboje iza rešetaka, prvo u pritvoru, a poslednjih godina u zatvoru.

Zlotvor je nekoliko godina robijao u „Zabeli“, odakle je prebačen u zatvor „Nova Skela“. Tu je, navodno, promenio veru i prešao u islam. Majka male Kaje kaznu služi u KPZ za žene u Požarevcu. Oboje nažalost posle dve trećine kazne mogu da traže uslovni otpust. Jevtović posle odsluženih 26 godina i osam meseci zatvora može da traži ranije puštanje iz zatvora, a Ana Filipović dve godine pre njega.

n

 ??  ??
 ??  ?? mališa jevtović ubio je malenu katarinu (3)
mališa jevtović ubio je malenu katarinu (3)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia