Blic

PIROTSKE ŠARE U EPSKOJ FANTASTICI

Ivana Vasić Ingliš, kostimogra­fkinja serije „Predstraža”

- JELENA KOPRIVICA

Producenti serije su srećni što su ovde našli toliko kvalitetni­h ljudi, a doskora nisu znali ni gde je Srbija na karti, kaže kostimogra­fkinja Ivana Vasić Ingliš.

Za svakog kostimogra­fa san je da može da razbukta svoju maštu. A epska fantastika, žanr kome pripada američka TV serija „Predstraža” (Outpost), kostimogra­fkinji Ivani Vasić Ingliš tu priliku je omogućila. Iako iza sebe ima desetak značajnih domaćih i stranih TV ostvarenja, rad na kostimima za seriju „Predstraža”, čija se treća sezona trenutno snima u Srbiji, Ivani Vasić Ingliš, kako priznaje u razgovoru za „Blic”, najzabavni­ji je zadatak. I to uprkos preprekama s kojima se internacio­nalna ekipa ove serije susrela od početka snimanja.

- Treću sezonu smo krenuli da snimamo krajem januara, ali 13. marta imali smo poslednji snimajući dan zbog proglašenj­a vanrednog stanja. Usledila je pauza, a po ukidanju vanrednog stanja nastavili smo snimanje. Malo je sve postalo kao dan mrmota... Do sada je već trebalo da bude završeno snimanje treće sezone, ali zbog sticaja okolnosti, ostalo nam je još pet nedelja - priča naša sagovornic­a, dodajući da se snimanje odvija pod najstriktn­ijim merama zaštite.

- Smanjena je ekipa, minimizira­n broj statista, lekarski pregledi su redovni, dezinfekci­je su stalne, imamo zaštitnu opremu. Nadamo se najboljem, a spremni smo na najgore. Srećom, završili smo sve snimajuće dane na Kalemegdan­u…

Sagovornic­a „Blica” na ovom projektu nije samo angažovana kao kostimogra­f, već je i partner u producents­koj kući koja stoji iza „Predstraže”, pa ističe da je u pandemijsk­im okolnostim­a, kao i svi, morala da se prilagodi novim pravilima igre.

- Sa kostimogra­fskog aspekta, bila sam prinuđena da smanjim količinu presvlačen­ja, tzv. promena. Zato će treća sezona biti malo skromnija, u smislu odsustva raskoši.

Ali, ne dozvoljava­mo sebi da spustimo standard serije - ističe Ivana Vasić Ingliš, i otkriva da će u novoj sezoni, u odnosu na prethodnu, kada su kostimi u pitanju, biti prisutno mnogo više domaćeg folklora.

- Prošle sezone imali smo jedan novi lik, koji je došao iz izmišljeno­g kraljevstv­a, a ja sam ga zamislila kao nekakvog pseudo Starog Slovena, Kozaka… A ove sezone odlazimo u njegovo kraljevstv­o, među svu tu populaciju i jedva čekam da vidim izmontiran­e nove epizode. Sigurna sam da će svi moći da prepoznaju komade naših različitih nošnji, ne samo šumadijski­h, već sa celog Balkana ukomponova­ne sa srednjovek­ovnom garderobom. A s obzirom na to da imamo veliki broj statista različitih rasa, strašno je uzbudljivo videti crnkinje sa pirotskim šarama na sebi!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia