Blic

KRIS EVERT ŽELI DA NOVAK IPAK IGRA NA US OPENU

Ljubinko Drulović za “Blic” o srpskom fudbalu

- DARKO BASARA

Kris Evert smatra da bi za Novaka bilo dobro da iskoristi odličnu priliku na grend slemu u Njujorku. „Poznato je da Federer ne dolazi zbog problema sa kolenom, a pitanje je da li će Nadal rizikovati možda da se povredi, a i ne osvoji titulu. Mislim da je verovatnij­e da će ostati u Evropi i pripremati se za šljaku. Budući da oni verovatno neće biti u Njujorku, kao i još nekolicina igrača, a s obzirom na to da Đoković juri rekord, zar ne bi bilo najbolje za njega da to iskoristi?“, izjavila je Kris Evert.

Mitrović, Rajković, Veljković, Milinković Savić, Maksimović i Gaćinović bi tek trebalo da se predstave u pravom svetlu, kaže selektor reprezenta­cije koja je bila prvak Evrope sad već davne 2013.

Ljubinko Drulović je sa mladom reprezenta­cijom Srbije do 19 godina postao šampion Evrope u Litvaniji, ali uspeh nije ponovio u seniorima. Na taj način postao je prvi selektor koji je samostalno­j Srbiji doneo zlatnu medalju, te je tako ušao u istoriju.

- Zadovoljan sam koliko je igrača iz moje generacije koja je osvojila titulu evropskog šampiona i Paunovićev­e koja je bila svetski prvak uspelo. To je više nego uobičajeni­h i realnih 25-30 odsto iz mlade ekipe koja napravi veliki uspeh. U selekciji Srbije ima šestsedam igrača, standardni­h ili povremenih reprezenta­tivaca. To su Mitrović, Rajković, Veljković, Milinković Savić, Maksimović, Gaćinović. Ti momci su bili glavni igrači, nosili su selekciju koja je bila šampion Evrope i kasnije svetski prvak, a sada su u A timu. Oni koji nisu u reprezenta­ciji napravili su ozbiljne karijere u inostranst­vu ili Zvezdi i Partizanu. Oni ulaze u najbolje fudbalske godine i mislim da Srbija s te strane neće imati problema i da će oni da nam donesu još dosta radosti - rekao je za “Blic” Ljubinko Drulović, s kojim smo razgovaral­i na Zlatiboru.

Drulović je bio i vršilac dužnosti selektora A reprezenta­cije, trebalo je da potpiše ugovor i nastavi sa radom, ali se to nije desilo. Zbog toga je ljut, kao i zbog činjenice da je 1998. godine u Francuskoj ostao bez minutaže.

- Mnogi se ljute na mene kada kažem da smo sami sebi najveći protivnici, ali to sam se uverio iz iskustva prvo kao igrač, a zatim kao v. d. selektora A reprezenta­cije. Na Svetskom prvenstvu u Francuskoj mogli smo da oprostili što je iz porta prešao u benfiku ostvarimo mnogo bolji rezultat jer smo imali strašnu generaciju. Bio sam jedan od igrača u najboljoj formi, a nisam odigrao ni minut. Tri puta sam bio na zagrevanju i trebalo je da uđem protiv Holandije i odigram produžetke. Kada smo primili gol samo sam se od aut-linije vratio na klupu, znao sam da je gotovo. To su stvari gde čovek nauči kako treba da radi svoj posao. Ako igraju oni koji zaslužuju, imate šansu da napravite nešto. Svestan sam da se ponekad treba prilagodit­i nekim stvarima, ali kod nas uvek postoje “viši interesi”, a to nam se obije o glavu. Zbog ovoga me mnogi ne vole, ali nema potrebe da se bilo kome dodvoravam.

Među najveća igračka razočaranj­a Drulović ubraja Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji i utakmicu protiv Španije.

- Ta sudijska krađa u režiji Žila Vesijea me baš pogodila. Prestrogo je isključio Jokanovića, a on je bio jedan od naših glavnih šrafova. Od njega je sve išlo u napadu i defanzivi, davao je dinamiku igri. Osim toga penal za Špance je bio izmišljen. Posle toga smo otišli na Holandiju, koja je imala strašnu ekipu. Protiv njih smo zaista loše odigrali, olako smo im dozvoljava­li da postižu golove, a tu se i te kako video Jokanoviće­v izostanak. Žao mi je posle svega, imali smo sjajnu generaciju i mogli smo da ostvarimo mnogo bolji rezultat.

Ljubinko Drulović se 14 godina bavi trenerskim poslom, a pored Evrope radio je još u Aziji i Africi. Poslednji posao je imao u selekciji Uzbekistan­a do 23 godine, u trenutku kada je selektor A tima bio Ektor Kuper s kojim je imao sjajnu saradnju.

Mnogi se ljute na mene kada kažem da smo sami sebi najveći protivnici, ali to sam se uverio iz iskustva i kao fudbaler, i kao v. d. selektora reprezenta­cije

n

 ??  ??
 ??  ?? sergej milinković savić bi trebalo da bude novi vođa srpskog tima
sergej milinković savić bi trebalo da bude novi vođa srpskog tima
 ??  ?? druloviću su
druloviću su
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia