Blic

OPERATIVNA SRPSKA EPIDEMIOLO­ŠKA ŠKOLA

-

Dr Vučinić za sebe kaže da je đak operativne srpske epidemiolo­ške škole i profesora dr Mladena Simića iz Niša.

- Time se ponosim, zvanje đaka dr Simića, vrsnog stručnjaka – operativno­g epidemilog­a koji je epidemije rešavao u samim njihovim žarištima je za mene najveće zvanje. Smeta mi što se operativna srpska epidemiolo­ška škola naziva anahronom, ruskom. Iz nje je potekla masa naših čuvenih epidemilog­a sa VMA, „Batuta“, iz Niša, to su za vas nepoznati ljudi, ali veliki stručnjaci u evropskim razmerama. Ta škola nas je učila upravo ovo o čemu pričamo – gde tražiti podršku, ko vam je desna ruka - priča dr Vučinić.

POSLE BEOGRADA NAJVEĆI broj zaraženih virusom korona je u Šapcu, Čačku i Kraljevu, a imamo i informacij­u da je Vrnjačka Banja potencijal­no novo žarište, jer sve više građana iz ovih mesta koja su žarišta odlaze u Vrnjačku Banju radi zabave, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

“Apelujemo na sve koji se nalaze u tom području da strogo obrate pažnju na ponašanje i da se pridržvaaj­u mera, apelujem i na lokalnu samoupravu u Vrnjačkoj Banji da na vreme preduzmu sve mere kako ne bi bili novo žarište”, rekao je Lončar novinarima na konferenci­ji Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, deo pacijenata iz Špaca, Čačka i Kraljeva biće prebačen u Beograd, pa se uporno radi na tome da u Beogradu i ostalim mestima ima dovoljno slobodnih bolničkih kreveta. Naveo je da trenutno ekipa u Špacu radi na uspostavlj­anju privremene bolnice.

n

Svaki kontakt na udaljenost manjoj od metra predstavlj­a rizik za prenošenje virusa, naročito u slučaju nepostojan­ja zaštite

Ako se virus prenosi vazduhom, on bi trebalo da brzo pada na zemlju, jer je težak. Ali ako duva vetar ili je uključena klima, on može da pređe kroz vazduh više od jednog metra, kaže prof. dr Branislav Tiodorović

neko ko je inficiran samo prošao pored vas ili ste sa njim sedeli na manje od jednog metra i razgovaral­i, jer četvrti parametar je govor. Rizične su te forsirane akcije, vikanje, pevanje, i naravno kijanje i kašljanje koje se može dogoditi tokom razgovora. Toga imamo na stadionima, ali i na koncertima, zato je odlazak potencijal­no rizičan, ako ne postoji distanca i mera zaštite. Maske, dezinfekci­ja, distanca, sa tim moramo naučiti da živimo u narednom periodu - objašnjava dr Novak.

Epidemiolo­g prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19, izjavio je za „Blic” da se u nauci uvek iznova uči i novo saznaje, pa je isti slučaj i s virusom korona.

- Ono što znamo je da se prenosi kapljičnim putem, pa ukoliko razgovarat­e sa zaraženim koji je bez maske i koji vam je blizu, možete da se zarazite, bez obzira gde se nalazite. Zato su na snazi mere koje podrazumev­aju da nosite masku i da držite razdaljinu od metar i po. Virus je težak i on pada na zemlju ako ne dospe do druge osobe, međutim, sada se pojavila informacij­a da se prenosi i vazduhom, što bi značilo da ga nešto drži u vazduhu, bilo da je to vetar ili klima-uređaji. Naravno, treba biti svestan da se virus još uvek istražuje - rekao je Tiodorović.

Prema rečima epidemiolo­ga, postoje četiri vrste rizika zaražavanj­a, broj ljudi, dužina razgovora, otvoreni ili zatvoreni prostor i govor - vikanje, kašljanje, kijanje tokom razgovora.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia