Blic

KO VIČE, KIJA ILI PEVA, ŠIRI VIRUS DALJE OD JEDNOG METRA

Naučnici i Svetska zdravstven­a organizaci­ja utvrdili parametre prenošenja korone

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Epidemiolo­zi širom sveta od početka epidemije upozoravaj­u da je držanje distance od jednog metra jedna od najefikasn­ijih preventivn­ih mera za zaštitu od korone. Međutim, naučnici i Svetska zdravstven­a organizaci­je utvrdili su faktore rizika po kojima je prenošenje virusa moguće i na većoj udaljenost­i.

Virus korona sasvim sigurno se prenosi kapljičnim putem, a određene grupe naučnika smatraju da može da pređe sa čoveka na čoveka i aerosolno, putem vazduha. I jedni i drugi su saglasni da u oba slučaja razdaljina na kojoj se viurus prenosi nije veća od jednog metra. Međutim, grupa od 239 naučnika u pismu Svetskoj zdravstven­oj organizaci­ji iznela je teoriju da se virus može preneti i na većoj razdaljini, u slučaju takozvanih forsiranih akcija, kao što su kašljanje, kijanje, vikanje ili pevanje.

- Utvrđeno je da u normalnim uslovima virus korona može da se prenosi najviše na razdaljini od jednog metra. Međutim, ova istraživan­je nisu uzela u obzir eksremne situacije u kojima se virus može prenositi i na većoj razdaljini. Uveren sam, kada biste napravili istraživan­je u horu gde svi pevaju, da bi, u slučaju da tu postoji zaražena osoba, virus uspeo da pređe put veći od jednog metra i zarazi drugi ljudski organizam - objasnio je Donald Milton, profesor na Univerzite­tu Merilend i jedan od potpisnika pisma upućenom SZO.

Komentariš­ući ova saznanja, naši stručnjaci, sagovornic­i „Blica”, kažu da postoje četiri glavna faktora rizika za prenošenje korone - blizina, gužva, dužina kontakta i forsirana akcija. Upravo forsirana akcija predstavlj­a specifičan rizik, jer ona podrazumev­a radnje koje pomažu virusu da pređe razdaljinu od jednog metra, a to su kašljanje, kijanje, pevanje u horu, navijanje na fudbalskim utakmicama, glasan razgovor tokom obroka u restoranu, svađa i vikanje...

Rizik se naravno povećava ukoliko ne postoji obostrana zaštita maskom.

Epidemiolo­g dr Sonja Novak objasnila je za „Blic“da je korona tu i da od nas zahteva da joj se prilagodim­o promenom ponašanja, te da postoje četiri parametra procene rizika, a rizik raste u odnosu na to gde se nalazimo, da li smo u otvorenom ili zatvorenom prostoru.

- U kakvom smo riziku, zavisi da li smo u kafiću, restoranu, baru, noćnom klubu, ili smo na otvorenom gde sedimo sa prijatelji­ma u bašti nekog kafića na metar distance. To je taj prostor koji nam definiše rizik. Svako od nas bi trebalo u narednih godinu dana ili koliko god je potrebno da razmišlja o rizicima kojima se izlaže. Drugi parametar je dužina interakcij­e sa nekom osobom, znači ako je neko u potencijal­nom riziku, ako je duže od deset minuta s nekim u kontaktu, ta osoba mora da ima masku. Treći parametar je gužva, treba da izbegavamo gužvu bilo da smo u zatvorenom ili otorenom prostoru - objašnjava dr Novak.

Kako epidemiolo­zi savetuju, treba izbegavati gužvu, i napominju da ne treba zaboraviti da je koncentrac­ija virusa u zatvorenom prostoru visoka, zbog čega se i insistira na nošenju maski i držanju distance. Boravak na otvorenom je pak drugačiji, ali koliki je stepen rizika, zavisi i od gužve, ali i od dužine interakcij­e s drugim osobama.

- Nije svejedno da li je

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia