Blic

KURC RAZBESNEO MAKRONA

Žestoki pregovori na samitu EU Pregovore oko fonda za pomoć zemljama članicama EU u nedelju obeležili su žestoki sukobi lidera, pre svega francuskog predsednik­a i austrijsko­g kancelara.

- MAJA ANASTASIJE­VIĆ

Dvadeset sedmoro šefova država i vlada EU u ponedeljak je prvi put približilo stavove o planiranom fondu za obnovu posle pandemije virusa korona.

U nedelju uveče bilo je reči o „poslednjoj ponudi“tzv. štedljive četvorke, grupe koju čine Austrija, Holandija, Švedska i Danska, a koja se zalaže za strogu kontrolu pri isplati pomoći iz fonda za obnovu. Prema tom predlogu, za grantove je trebalo da bude namenjeno 350 milijardi evra, a ostatak u obliku kredita, a ukupan obim pomoći iz fonda za obnovu iznosio bi 700 milijardi evra. Grupa „štedljivih“je kao uslov tražila da se ništa ne menja kada je reč o rabatima na doprinose za budžet EU. Međutim, nesuglasic­a je bilo puno.

„KURC IMA LOŠ STAV“

U jednom trenutku francuski predsednik Emanuel Makron napao je austrijsko­g kancelara Kurca, koji je izašao sa skupa da bi obavio telefonski razgovor.

- Vidite? Baš ga briga. Ne sluša druge, ima loš stav. Stalo mu je samo do njegovih medija i tačka – rekao je merkelova Se Slaže da treba veća pomoć

Makron, optuživši Kurca da zajedno s Holandijom instrument­alizuje temu pravne države da bi blokirao pomoć.

Makron je u jednom trenutku, piše “Gardijan”, frustriran­o lupio šakom o sto. Takođe je tvrdio da se zemlje koje žele da smanje veličinu fonda za oporavak ponašaju poput bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona tokom prethodnih pregovora o budžetu, upozoravaj­ući da će se takav pristup loše završiti i naneti štetu Evropi.

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, za večerom je apelovao na okupljene da se potrude da spreče propast pregovora. Belgijanac je ukazao na brojne pokušaje kompromisa i ustupke i da kriza zbog korone zahteva jedinstvo.

KONTE PROTIV RUTEA Na čelu grupe zemalja koje najmanje uplaćuju, i uz to dobijaju popust na doprinose, nalazi se Mark Rute, koji je tražio da udeo bespovratn­og finansiran­ja za budžet za obnovu, umesto 500 milijardi evra, iznosi najviše 400 milijarde evra, što su kancelarka Angela Merkel, i pre svega Makron odbili. Rute je, osim toga, smatrao da treba pooštriti modalitete za dodelu sredstava, pri čemu je posebno važno da li primaoci ispunjavaj­u uslove kad su u pitanju reforme. Zbog njegove nepopustlj­ivosti, italijansk­i premijer Đuzepe Konte ga je žestoko napao, ali i „četvorku“u načelu.

Kako prenosi „Politiko“, pozivajući se na italijansk­e diplomate, Konte je upozorio Rutea:

- Možda ćeš biti heroj u svojoj zemlji nekoliko dana, ali za nekoliko nedelja će te svi evropski građani kriviti zato što si blokirao primeren i efikasan evropski odgovor – navodno je rekao Konte.

ORBAN: RUTE ME MRZI Nakon što je holandski premijer Mark Rute insistirao da se od njega ne može očekivati da upada u državni dug da bi finansirao članice bez odobrenja parlamenta, mađarski premijer Viktor Orban optužio je Rutea da koristi sovjetske metode da slomi otpor tako što odbija da jasno definiše uslove pod kojima će sredstva biti blokirana.

- Hteli bi da uvedu novi mehanizam koji do sada nije postojao. Sporno je da li za to uopšte postoji osnova u sporazumu. Ja sam iz bivše komunistič­ke zemlje. Kada je komunistič­ki režim odlučio da nas napadne, koristili su uslove koji nisu definisani zakonom poput onih iz predloga Holanđanin­a - rekao je on.

Rute mu je na to odgovorio da su oni tu da bi obavili posao za svoje zemlje. Svi smo profesiona­lci.

Orban je prethodno rekao da ga Rute “mrzi”.

- Ne znam koji je lični razlog holandskog premijera da mrzi mene ili Mađarsku, ali on napada tako oštro i jasno daje do znanja da zato što Mađarska, prema njegovom mišljenju, ne poštuje vladavinu zakona, mora da bude kažnjena finansijsk­i. To je njegov stav, što nije prihvatlji­vo jer ne postoji odluka o stanju vladavine zakona u Mađarskoj - rekao je Orban.

RAZGOVORI O FINANSIJSK­OJ POMOĆI EU NAJUGROŽEN­IJIM ČLANICAMA ODUŽILI SE NA ČETIRI DANA

 ??  ?? Sebastijan Kurc, emanuel makron, Gzavije betel i Šarl mišel
Sebastijan Kurc, emanuel makron, Gzavije betel i Šarl mišel
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia