Blic

DUA LIPA PROMOVIŠE „VELIKU ALBANIJU“

Na društvenim mrežama, pljušte osude Velikoalba­nskoj kampanji pridružila se i poznata muzička zvezda poreklom iz Prištine Dua Lipa (25) koja je na društvenim mrežama najpre napisala “Kosovo nije Srbija”, da bi potom objavila fotografij­u mape ”velike Alban

- MARKO TAŠKOVIĆ

Objava na Tviteru koja je izazvala lavinu reakcija i osuda pevačice

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine i najave da bi do rešenja kosovskog problema moglo doći već do kraja godine, očigledno su politički aktivirale i jednu od najpoznati­jih pevačica mlađe generacije, koja i sama poreklom sa Kosova i Metohije. Dua Lipa je tako pre nekoliko dana iznela stav da “Kosovo nije Srbija”, da bi taj post ubrzo obrisala zbog negativnih reakcija. Ipak, nije odustala od političkih poruka. Na Tviteru je objavila fotografij­u mape “velike Albanije” sa likovima albanskih nacionalni­h heroja Ismailja Ćemaljija i Ise Boljetinij­a. Lipa je uz fotografij­u ostavila jednako provokativ­ni komentar.

„Autohtoni - pridev (stanovnik nekog mesta) starosedeo­ci, a ne potomci migranata ili kolonista“, napisala je Dua Lipa na engleskom jeziku.

Naravno, taj izazvao je niz negativnih reakcija.

”E sad je preterala”, “Kosovo je Srbija”, “Uzmi knjigu iz istorije i prestani sa ovim glupostima”, ređali su se komentari.

Pevačici je odgovorio i Florijan Biber, profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerzite­ta u Gracu.

„Glupi nacionaliz­am,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia