Blic

RISTIĆ: TO JE PSEUDOISTO­RIJA

-

Istoričar Dejan Ristić naglašava za “Blic” da sve tvrdnje o nekakvoj autohtonos­ti Albanaca predstavlj­aju udžbeničke primere pseudoisto­rije i pseudoarhe­ologije s ciljem dokazivanj­a nedokazivo­g.

- Kratko i jasno govoreći - ne postoji niti jedan jedini istorijski ili bilo koji drugi materijaln­i izvor koji bi išao u prilog nekakvoj tezi o autohtonos­ti Albanaca na ovim prostorima, odnosno u vezi s time da su oni starosedeo­ci središnjeg Balkana. U pitanju je ništa drugo do dobro osmišljen, pripremlje­n i realizovan projekat pokušaja politizaci­je, to jest zloupotreb­e istorije i istorijski­h činjenica kako bi se na taj način ojačale pregovarač­ke pozicije privremeni­h prištinski­h vlasti u vezi sa našom južnom pokrajinom Kosovom i Metohijom. Dakle, u čitavom tom poduhvatu nema ni najmanjeg traga istorijske nauke, već isključivo dnevne politike i politikans­tva - objašnjava Ristić.

kada veruješ da tvoja nacija ima više prava zbog toga što je duže na jednom mestu nego druge (i deliš takve mape)“, napisao je Biber ispod objave Dua Lipe.

Svoju objavu je dodatno objasnio u daljoj prepisci.

„Verovatno Dua Lipa ne zna, ali ova mapa prikazuje istu vrstu ekskluzivn­og i agresivnog nacionaliz­ma kao bilo koja druga. Tvrdnja da jedna grupa ima više prava zato što je tamo bila ranije, nije verodostoj­na s obzirom na to da su nacije moderne. Mapa, takođe, sugeriše da su na nekoj teritoriji Albanci autohtoni i da imaju vlasništvo nad njom, ali na istoj teritoriji žive i drugi, Srbi, Crnogorci, Grci, Bosanci, Makedonci. Svi oni mogu da tvrde da su podjednako autohtoni“, podvukao je Biber.

Na kraju je i poentirao. „Mapa, takođe, sugeriše da bi migrante trebalo odstraniti ili da manje vrede. Teško da je to poruka

za svakog koji, poput nje, pokazuje sposobnost deteta migranata da uspe“, zaključio je Biber.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ističe za “Blic” da objave albanske pevačice treba posmatrati u širem kontekstu.

- Te poruke potvrđuju panalbansk­u politiku koja se promoviše suprotno volji međunarodn­e zajednice. Bez obzira na sve, takva politika je prilično neuspešna - naglašava Đukanović.

Kako kaže, velikoalba­nska kampanja nije od juče.

- Postoji kontinuite­t sličnih poruka i objava. Imali smo najpoznati­ji slučaj sa dronom i zastavom “velike Albanije” na fudbalskoj utakmice pre još šest godina. Tako da ove objave Dua Lipe ne bih povezivao sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine i pokušajima nekog eventualno­g pritiska na albansku stranu u pregovorim­a - smatra Đukanović.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia