Blic

KAKO NESTANE PLOČA OD POLA TONE PORED RAMPE I KAMERA?

I dalje neizvesna sudbina ukradenog vrednog spomenika

- ŽELJKA JEVTIĆ

Već deset dana nema ni traga istorijski vrednom rimskom spomeniku teškom skoro pola tone koji je pronađen na deponiji Vinča. Zasad epilog je svi se iščuđavaju, ali i peru ruke od odgovornos­ti.

Jedinstven u svetu, rimski spomenik pronađen je 10. jula prilikom zemljanih radova na deponiji Vinča koje izvodi privatna firma “Konvar”. Iako ova firma navodi sebe kao pronalazač­a i one koji su javili za spomenik, to zapravo nije tačno. Radnik ove firme je preko svoje devojke stupio u kontakt sa arheolozim­a, a potom je obavešten Narodni muzej da je “nešto pronađeno”. Stručnjak Narodnog muzeja izašao je odmah na teren i izvršio prve analize spomenika. Spomenik težak skoro pola tone, koji je 19 vekova ležao pod zemljom, nije mogao da bude odmah prenet jer je trebalo da se stručno obradi kako bi bio bezbedno i adekvatno transporto­van. Lično i putem dopisa Narodni muzej je kontaktira­o s upravom deponije. Spomenik je trebalo zaštititi samo jedan dan. Umesto toga, nakon odlaska muzejskog arheologa, u noći između subote i nedelje spomenik – nestaje. Muzej ne obaveštava ni firma, ni nadležni sa deponije, već iznova, savesni radnik pitanjem – Odneli ste spomenik? Narodni muzej odmah alarmira policiju, a ceo slučaj je sada u nadležnost­i SUP Zvezdara.

“Blic” je postavio nekoliko jednostavn­ih pitanja nadležnima na deponiji Vinča i izvođaču radova na delu zemljišta gde je rimski spomenik pronađen, privatnoj firmi „Konvar“.

Upravnik deponije Predrag Stojimirov­ić priznaje da mu se Narodni muzej obratio, su samo fotografij­e koje je zabeležio kustos ali i dodaje da “taj deo na kom je spomenik pronađen ne pripada deponiji”.

Na pitanje da li se nalazi u okviru deponije i da li je to ograđen prostor deponije, on odgovara:

- Da, nalazi se. Ali za taj deo gde je bio spomenik je nadležna firma koja izvodi radove „Konvar“i oni tu postavljaj­u cevi.

Na pitanje koji je jedini način i put da se stigne do spomenika, upravnik kaže: - Kroz rampu deponije. Od upravnika na mišiće saznajemo i da na rampi ima čuvar, ali i kamere. Na pitanje kako onda niko ne zna kako je spomenik nestao, on kaže:

- Šta ja znam. Tu prođe dnevno 400-500 tura, skoro hiljadu vozila. Ne mogu ovi na rampi to sve da ubeleže.

Potom smo kontaktira­li s privatnom firmom, s

Da, spomenik se nalazi u okviru deponije, ali za taj deo gde je bio spomenik nadležna je firma koja izvodi radove i koja postavlja cevi, tvrdi upravnik deponije Predrag Stojimirov­ić

njenim glavnim inženjerom na mestu radova, Bobanom Stanojlovi­ćem. On međutim, slavu za pronađen spomenik uzima radniku, daje je celoj firmi, ali ni on ne zna kako je nestao.

- Došli su ti iz muzeja… Čudno da nedostaje… Nismo mi ni videli da ga nema. Mi smo posle radili ujutro tri kilometra odatle. To je sve u krugu deponije i kroz kapiju mora da se prođe. To je jedini put za deponiju. Nisam siguran imaju li kamere, ali čuvara imaju na rampi – kaže Stanojlovi­ć iz „Konvara“.

Na pitanje da li je možda neko uništio spomenik kako ne bi bili obustavlje­ni radovi jer se naišlo na moguće

ČUDONismo mi ni videli da ga nema. Radili smo ujutro tri kilometra odatle, kaže glavni inženjer firme „Konvar“.

arheološko nalazište, a što je obaveza po zakonu, on kaže:

-Pa sad... prilikom podnošenja zahteva za dozvole sekretar određuje ko šta radi. četi izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u koju će biti uloženo u prvoj fazi 285, a u drugoj 400 do 500 miliona evra i koja će pokriti 80 izliva kanalizaci­ja, odnosno 80 odsto.

U ovom slučaju nisu postojali uslovi za spomenike kulture na tom delu… Nema to veze sa nama, mi smo otišli dalje…kaže on.

Spomenik je nestao između 17 časova u subotu i ranih jutarnjih časova u nedelju. Od Stanojlovi­ća saznajemo, da treća lica mogu da uđu na otpad samo do 18 časova jer potom ulaz ima samo gradska čistoća.

Pronađeni rimski spomenik je kulturno blago Republike Srbije i pronađen je na državnom ograđenom i obezbeđeno­m zemljištu. Zaštita ovakvih vrednosti je dužnost svih nas. Ovakav spomenik je vredan i jedinstven u svetu.

nna godišnjem nivou u reke iz beograda izlije se 60.000 olimpijski­h bazena fekalija

Prema njegovim rečima, da bi se problem u potpunosti rešio, potrebno je da postoji pet fabrika za preradu otpadnih voda, a osim u Velikom Selu, u planu je izgradnja fabrika u Batajnici, Ostružnici, Obrenovcu i Grockoj.

- Skoro milijardu evra će koštati grad Beograd sve ovo. Hvala bogu što imamo predsednik­a koji hoće da reši problem otpadnih voda i dve trećine kanalizaci­ja izlivamo u reke. To je zločin prema prirodi - zaključio je Vesić.

n

U toku je uručenje rešenja za uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivr­ednika za 2020. za osiguranik­e kojima se obaveza utvrđuje rešenjem poreskog organa, saopštila je Poreska uprava. Mesečna osnovica doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osiguranik­e poljoprivr­ednike u iznosu 25.801 dinara kao i godišnja osnovica doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osiguranik­e poljoprivr­ednike u iznosu od 309.612 dinara, naveli su iz Poreske, prenosi ekapija. Inače, obveznik osiguranje plaća u jednakim tromesečni­m ratama.

 ??  ?? od spomenika ostale narodnog muzeja
od spomenika ostale narodnog muzeja
 ??  ?? veoma vredno otkriće je epigrafski spomenik koji ima i deo skulpture na sebi
veoma vredno otkriće je epigrafski spomenik koji ima i deo skulpture na sebi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia