Blic

Pohvala Judi

- Piše Vladimir D. Janković

ISUS JE MOLIO Judu da ga izda, tražio je to od njega. Uzdajući se u Judinu odanost i smelost, on je od njega zahtevao ono što nije mogao od drugih saboraca, a ni od svojih dušmana.

Da bi svi poverovali, Isus je od jedinog čoveka koji ga je dobro poznavao, od onoga koji ga je najviše voleo, tražio da ga proda.

Judino stradalniš­tvo i prethodi i pohodi Hristovom. Ono je bogoliko u svom odricanju od ljudskosti. Juda je uspavao čoveka u sebi da bi probudio

Boga u svom bratu.

Juda Iskariotsk­i još nema nijedan spomenik. Možda zato što je ljudima duboko u svest usađena zapovest da ne spoznaju sebe.

Vođen ljubavlju i lojalnošću, Juda je ostao simbol izdajnika i slabića. Uvidevši da su Juče i Sutra némi, a da ga Danas zaglušuje svojom razmetljiv­om posuvraćen­ošću, on, dok je pritezao omču kojom će ugušiti čemer svog izgaranja, nije ni stigao da izgovori rečenicu: „Brate, zašto si me ostavio?”

Ispod drveta na kojem je, u bezvazdušn­om grču, ispustio dušu, nije bilo ni uplakanih žena ni naoružanih vojnika, a ni renesansni­h, teatralnih apostola, koji, istina, ni pod Krstom nisu stajali dok je njihov učitelj stradao.

On, Juda, tvoračka sila hrišćanstv­a, umro je sâm, za razliku od Onoga zbog koga se odrekao sebe i s čijom se beskonačno­m, a nigde opevanom zahvalnošć­u uzdigao do ove male, bedne pohvale.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia