Blic

Majkl Stajp

Došao sam do one životne tačke gde ne moram da zadovoljim nikoga osim samoga sebe, a to je lestvica koju je teško dosegnuti, kaže Majkl Stajp

- 3rirediod Jelena Koprivica

STIHOVE “SADA JE VREME ZA LJUBAV” američki muzičar Majkl Stajp napisao je još prošle jeseni. Nekadašnji frontmen sastava REM napisao ih je i ne znajući da oni u ovom času sveopšteg haosa na planeti nose tako ubojitu poruku.

Otuda i ne čudi što su u ovo doba pandemije, korone, samoizolac­ije i socijalnog distancira­nja ti stihovi i objavljeni u vidu singla “No Time for Love Like Now”, koji zajednički potpisuju Majkl Stajp i Eron Desner iz sastava “National”.

Stajp je sa Desnerom, koji potpisuje produkciju singla, ovih dana premijerno u javnosti, tačnije u TV emisiji Džimija Felona “Tonight Show” predstavio pesmu “No Time for Love Like Now”. Iako je demo verziju pesme bivši frontmen sastava REM predstavio još u martu, zvanično zajedničko izvođenje upriličili su u popularnoj TV emisiji, a zbog pandemije i naloženog socijalnog distancira­nja odvojeno su, svako u svom domu, snimili svoje delove video klipa, preneo je magazin “Rolingstou­n”.

U klipu Desner je u svom kućnom studiju na klaviru, a Stajp u svom, skidajući masku, počinje da peva:

“Kada je sve ovo počelo da se menja? Zaključana sećanja ne mogu se podneti…”

Novom pesmom Majkl Stajp nastavlja niz zanimljivi­h solo projekata u poslednjih desetak meseci. Podsetimo, prošlog oktobra objavio je prvu solo pesmu “Your Capricious Soul”, da bi svoj 60 rođendan, koji je proslavio 4. januara, uveličao još jednim singlom “Drive To The Ocean”.

Posle raspada benda REM 2011. godine u kome je proveo više od tri decenije, nije mu bilo do muzike, što i priznaje u razgovoru za septembars­ko izdanje britanskog časopisa “Ankat”:

- Kada malo bolje razmislim, uopšte mi nije nedostajal­o stvaranje muzike. Kao umetnik, moram da kažem da je muzika vrlo očigledan i lak put za ekspresiju. A ja imam ovaj svoj glas. I pišem stihove. No, desilo se da se posle dugo vremena i pauze muzika samo ponovo ušunjala u moj život - objašnjava Stajp za “Ankat”.

Američki pevač i kantautor, poreklom iz Džordžije, podseća da je od raspada benda REM bilo potrebno da prođe pet ili šest godina kako bi ponovo mogao da počne da stvara:

- I sada opet uživam u tom procesu. Uživam što sam u mogućnosti da radim sa različitim ljudima, a Eron je jedan od njih. Uzbudljivo je kada se nečijem radu toliko dugo diviš, i onda dobiješ priliku da sarađuješ i deliš studio sa njim - ističe Stajp, dodajući da trenutno radi na 18 različitih kompozicij­a. Neke od njih su, kako precizira, završene, a druge su još uvek u gruboj fazi:

- Sve, srećom, imaju melodiju, inače ne bih mogao da ih nazovem pesmama. Ali za neke već imam stihove, a druge tek čekaju stihove. Nikada nisam zapisivao muziku, što znači da ovoga puta radim iz potpuno drugačije perspektiv­e, nego što je to bio slučaj sa bendom REM. Rad sa Eronom bio je sličan radu sa REM, jer instrument­i na ovoj pesmi su “organski”. Uostalom, moj vokal divno ide uz klavir i akustičnu gitaru. Ali stvari koje radim za sebe lično, sasvim su drugačije…. Ne znam kako i zašto se to desilo, ali komponujem za tubu. Pišem za marširajuć­i orkestar. Komponujem za neke stvari za koje nikada nisam mislio da ću iskusiti u životu. Ali, tu i leži uzbuđenje!

Sumirajući životne mudrosti koje je stekao tokom šest decenija života američki muzičar, kao i strastveni zaljubljen­ik u fotografij­u, otkrio je nedavno za “Gardijan” da kod sebe najviše mrzi svoj ego i sebičnost, a da ga ljuti što drugi kod njega ne prepoznaju svu briljantno­st njegovog uma. Prisetio se da je kao klinac želeo da radi kao kasir, arheolog ili da bude pop zvezda. Treća želja mu se, očigledno, ispunila. Otkrio je i da se čak tri puta u životu nalazio na ivici smrti - od šarlaha kao dvogodišnj­e dete, hipotermij­e 1972. i 14 godina kasnije od udara groma.

Na pitanje šta smatra svojim najvećim dostignuće­m u životu i kako bi voleo da ga pamte, Majkl Stajp je ovako odgovorio:

- Najponosni­ji sam na to što sam sa 15 godina definitivn­o odlučio čime ću da se bavim u životu i uprkos svemu, uspeo u svom naumu. A voleo bih da me pamte kao dobro, neustrašiv­o, osetljivo i neverovatn­o talentovan­o biće. I kao zgodnog i pametnog muškarca!

Umetnost je nazvao najvećom ljubavlju svog života, a opisujući svoj kreativan proces Majkl Stajp je za “Ankat” objasnio da uvek kreće od melodije na svom sintisajze­ru. Ukoliko je zadovoljan, nastavlja da je razvija u pesmu:

- Zaista volim te glupe zvuke sintisajze­ra. Nikada se nisam plašio i još uvek se ne plašim da ispadnem glup. U suštini, ja sad mogu da radim šta god mi je volja, šta god hoću. Došao sam do one životne tačke gde ne moram da zadovoljim nikoga, osim samoga sebe. A to je lestvica koju je teško dosegnuti jer imam prilično dobar ukus!

napad, istražuje se - navodi izvor “Blica”.

Nejasno je zašto se Malbaša za pozajmicu obratio poznaniku koji ima podebeli dosije i što je samim tim rizikovao da postane žrtva reketaša.

- Definitivn­o nije dobro procenio Igora N. i to će verovatno skupo platiti - konstatuje naš sagovornik.

Ranjeni Igor N. je dobro poznat policiji kao kradljivac automobila, ali je nakon robije prešao na trgovinu drogom. Hapšen je 2011, kada je ukrao BMW serije tri francuskih registraci­ja na Voždovcu. Tada je u garaži u kojoj je krio ukradeno vozilo nađen i ometač GPS, koji olakšava kradljivcu bekstvo i nesreća se dogodila naplatnoj rampi nakon pregleda snimaka rekao je da se na njima vidi da vozila izlaze iz magle i da se primećuje kako “kaiševi” magle prelaze preko kolovoza, te da se na osnovu refleksije svetlosti farova o oznake na kolovozu može zaključiti da je na putu bilo poledice.

S druge strane, advokat oštećenih Božo Prelević istakao je da su snimci pokazali da nijedno vozilo nije imalo problema sa klizavim kolovozom, niti problem da vidi naplatnu rampu, te da se u daljini jasno vide trake upozorenja na kolovozu, što govori da je vidljivost bila dobra.

Na sledećem ročištu, koje je zakazano za 21. oktobar, biće saslušana četiri svedoka, od kojih su dvojica policajci na okolnosti šta su videli odmah neposredno nakon nesreće.

nčuvanje ukradenog automobila. Tada je uhapšen u automobilu “reno klio” ukradenom još 2008. godine, a utvrđeno je da su na njemu prekucani brojevi šasije i motora.

Tri godine pre toga ukrao je “škodu oktaviju” i ona je u međuvremen­u promenila dva vlasnika.

Te 2011. već je iza sebe imao dve robije za krađu automobila, a sledila mu je kazna od sedam meseci zatvora zbog nelegalnog oružja, pa je uz nju dobio i novu za krađu BMW.

Sledeće godine mediji su pisali da je bio član kriminalne grupe koju je Saša Tiosavljev­ić, bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije, snabdevao drogom sa Kosova.n

I JE PO ZAVRŠETKU KARIJERE POO NOVAC ZA PRIVATNE POSLOVE PA JE POZAJMIO OD IGORA

Telo žene pronađeno je sa licem ka zemlji bez gornjeg dela odeće, dok je muškarac ležao pored nje samo u pantalonam­a. Tužilaštvo je ovo ubistvo okarakteri­salo kao komplikova­no

 ??  ?? 8osģte mi nije nedovtdjdo­o Vtvdrdnje mu]ike 1o, devioo Ve dd Ve SOVOE dujo vremend i Sdu]e mu]ikd Vdmo Sonovo uģunjdod u moj život, oejdģnjdvd 6tdjs
8osģte mi nije nedovtdjdo­o Vtvdrdnje mu]ike 1o, devioo Ve dd Ve SOVOE dujo vremend i Sdu]e mu]ikd Vdmo Sonovo uģunjdod u moj život, oejdģnjdvd 6tdjs
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia