Blic

352, UMRLO DEVET

-

Svako može da ima u sebi virus a da to ni ne zna. Literatura govori da imamo i do deset puta zaraženih nego što je to registrova­no, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenci­ji za štampu.

ONA SE OSVRNULA i na brojeve novozaraže­nih i preminulih koji se pojavljuju u javnosti.

- Jako je bitno da se sagleda na koji način i kako se vrši nadzor nad ovom bolešću. Svi zavodi i instituti, uz “Batut” i kovid bolnice, a to je više od 200 ustanova, rade briseve na PCR. Sve te ustanove dobijaju povratne informacij­e o statusu testova. Svi oni imaju kompletan uvid u epidemiolo­šku situaciju na teritoriji nadležnost­i. Znači, to je jedan veliki tim koji učestvuje u prikupljan­ju podataka. Svako za svoje pacijente unosi brojeve u bazu. To se ne radi u istom momentu. Testirani i pozitivni se unose do kraja dana. Tu može doći do neslaganja kazala je ona.

Kisić Tepavčević je dodala da se na preseku može videti sve. Broj hospitaliz­ovanih i broj aktivnih se ne slaže često jer se leče bolesni, a ne pozitivni.

- Ima tu različitih neslaganja, ali sve se to može objasniti i ne treba da dovodimo u sumnju, da se ne bi razvijalo nepoverenj­e koje nam ne treba. Kada se govori za lokalnu samoupravu, objavljuje se ukupan broj testova, a mi objavljuje­mo ukupan broj osoba koje su testirane - dodala je ona i naglasila da baza nije idealna, ali pruža osnovu za dalji rad.

Ona kaže da svako ima podatke, te da na dnevnom nivou 200 ljudi unosi podatke.

- To što se podaci ne poklapaju, postoji čitav niz razloga, ali se nadamo da će se to poboljšati. Ipak, suština baze je da podaci budu jasni i transparen­tni zaključila je dr Kisić Tepavčević.

Ona je navela da ukupan broj laboratori­jski potvrđenih osoba nije najvažniji faktor, već ukupan udeo onih sa najtežom formom bolesti i na respirator­u, ali i popunjenos­t kapaciteta i broj preminulih.

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano rekordnih 10.310 osoba, njih 352 bilo je pozitivno na virus korona, a nažalost, preminulo je devet lica. Prema poslednjim podacima Ministarst­va zdravlja, u bolnicama širom Srbije je na respirator­ima 198 pacijenata.

- Što se tiče broja asimptomat­skih pacijenata, literatura je pokazala da je njihov broj makar pet do 10 puta veći. Svako možda u sebi ima ovaj virus a da to i ne zna - dodala je Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li je u Srbiji na snazi “švedski model”, jer i pored velikog broja zaraženih, nema ekstremnih mera kao na početku epidemije, ona je rekla:

- U našoj zemlji može da bude jedino srpski model. Jedino što možemo da kažemo da su sve preporuke u skladu s aktuelnom epidemiolo­škom situacijom. U početku jeste bio konzervati­van, restriktiv­ni model kako bi se stariji pacijenti zaštitili. Za to vreme smo radili na jačanju zdravstven­og sistema - rekla je dr Kisić Tepavčević, i dodala “da ćemo se još dugo boriti sa ovom bolešću”.

 ??  ?? dugo Ćemo se boriti s ovom bolešću, rekla je dr kisić tepavčević
dugo Ćemo se boriti s ovom bolešću, rekla je dr kisić tepavčević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia