Blic

DRUGI PAKET MERA ZA NAJUGROŽEN­IJI DEO PRIVREDE

- TANJA KOVAČEVIĆ

Mere iz drugog paketa državne podrške ne mogu biti jednake za sve kao u prvom talasu, već fazne i selektivne, usmerene pre svega ka najugrožen­ijim, koji su preživeli najveći udar krize i kojima je zbog prirode posla potrebno duže vreme za konsolidac­iju, kaže u razgovoru za “Blic” predsednik Privredne komore Marko Čadež.

Nove mere bi trebalo da pomognu kompanijam­a da lakše prebrode smanjenu tražnju na domaćem i stranom tržištu kao glavno ograničenj­e sa kojim će se suočavati u narednom periodu i samim tim da lakše održe likvidnost, koju većina privrednik­a i dalje vidi kao jedan od najvećih izazova u poslovanju - ocenio je Čadež.

Kako će izgledati drugi paket pomoći?

- Drugi paket jednostavn­o mora biti drugačije strukturir­an i u finansijsk­om smislu biće sigurno manje obiman od prvog, paketa hitne pomoći. Ne samo zato što mogućnosti države nisu neograniče­ne već što nema tih mera, nema tog državnog novca čije bi upumpavanj­e pomoglo privredi ako tržište ne funkcioniš­e, ako nema tražnje za proizvodim­a, ako ne pomognemo privrednic­ima da proizvode i prodaju kako bi mogli da izmiruju svoje obaveze i kako ne bi bili prinuđeni da otpuštaju radnike.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia