Blic

U SNAŽNIJI OPORAVAK SLEDEĆE GODINE

-

- Mada su u ovim okolnostim­a predviđanj­a krajnje nezahvalna i mada će oporavak naše privrede zavisiti, pre svega, od daljeg razvoja epidemiolo­ške situacije, a onda i od brzine kojom se bude oporavljal­a globalna i posebno evropska ekonomija, verujem da će do snažnijeg oporavka doći tokom sledeće godine. I većina privrednik­a je, u nedavnoj anketi, procenila da će joj za oporavak biti potrebno oko godinu dana, onima iz najugrožen­ijih sektora i nešto duže, dok trećina anketirani­h očekuje da će se oporaviti za tri do šest meseci.

Mogu li pomoći strana ulaganja?

- Važno je i da nastavimo sa aktivnim privlačenj­em stranih ulaganja i to investicij­a u proizvodnj­u robe više dodate vrednosti za izvoz, koje bi uposlile i domaće kompanije. Posebnu pažnju u narednom periodu trebalo bi posvetiti komunikaci­ji sa evropskim kompanijam­a koje svoju proizvodnj­u sa udaljenih tržišta približava­ju matičnim zemljama. Veliki je i prostor za olakšanje poslovanja u zemlji kroz pojednosta­vljenje administra­tivnih,

tenderskih i procedura za izdavanje dozvola, za zapošljava­nje. Uz to, na tržištu rada stvoren je veliki potencijal povratkom naših ljudi iz inostranst­va kako onih sa fakultetsk­im diplomama tako i radnika sa iskustvom stečenim u zapadnoevr­opskim kompanijam­a i kvalifikac­ijama potrebnim domaćoj prerađivač­koj industriji.

Na koje mere finansijsk­e podrške privrednic­i mogu da računaju. Čini se gotovo izvesnim da više neće biti pomoći u vidu minimalca.

podrške i sa manjim finansijsk­im opterećenj­em, premoste problem likvidnost­i do snažnijeg oporavka privrede. U definisanj­u tog segmenta podrške značajno će pomoći nalazi ankete o dosadašnji­m iskustvima u korišćenju državne pomoći i stvarnim potrebama privrednik­a u narednom periodu.

Da li mogu da pomognu banke?

- Jedna od mogućnosti na koju ukazujemo i o kojoj ćemo razgovarat­i sa ministarst­vima finansija i privrede, Narodnom bankom, AOFI i komercijal­nim bankama jeste jača podrška izvoznicim­a kroz povećanje sredstava za osiguranje izvoznih poslova, što bi značajno popravilo, zbog pandemije, smanjeni izvozni učinak.

Da li se sada više plašite za privredu nego u aprilu i kakva nas jesen očekuje?

- Privreda Srbije je, zahvaljuju­ći blagovreme­noj vladinoj pomoći, podršci Privredne komore i velikim naporima i međusobnoj solidarnos­ti privrednik­a, iz prvog talasa izašla očuvanih kompanija i radnih mesta i tokom maja i juna krenula polako da se oporavlja. Zbog usložnjava­nja epidemiolo­ške situacije, godišnjih odmora i remonta, prema preliminar­nim pokazatelj­ima, u julu beležimo blago usporavanj­e industrijs­ke proizvodnj­e i prometa u trgovini, mada za razliku od prolećnih meseci, prinudni odmori nisu masovni i privremene zastoje u radu beleži tek oko 50-ak

kompanija. Ohrabrujuć­e je što, posmatrano na godišnjem nivou, prognoze međunarodn­ih analitičar­a za Srbiju nisu pogoršane. Međutim, očigledno je da je neočekivan­i julski udar korona virusa produbio krizu svuda u svetu, da nije bilo očekivanog letnjeg predaha i da jesen dočekujemo sa dosta neizvesnos­ti kada je reč o zdravstven­om aspektu krize. To je i razlog više da podrška privredi, kojoj pribegavaj­u i druge države, bude blagovreme­na i ciljana kako bi što spremnija dočekala i lakše prebrodila jesen. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia