Blic

Ivanuša: Vakcina do kraja godine, ali neće biti za sve

-

DIREKTOR KANCELARIJ­E SVETSKE zdravstven­e organizaci­je (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je juče da bi prve vakcine protiv kovid-19 možda mogle da budu na tržištu do kraja ove godine.

- Međutim, to ne znači da će biti dovoljno količina vakcina za sve. Ako pođe kako bi trebalo, očekujemo širu vakcinacij­u tek polovinom sledeće godine - izjavio je Ivanuša.

Dodao je da se na razvoju vakcine puno radi i da se u svetu radi na oko 160 vrsta vakcina, a 20 je u kliničkim ispitivanj­ima. Ivanuša je rekao da je važno pitanje i način na koji će se distribuir­ati vakcine, te dodao da SZO zajedno sa partnerima intenzivno radi.

On je podsetio da postoje zemlje koje imaju dovoljno novca da potencijal­no kupe sve količine vakcina u narednom periodu.

- Radimo na tome da sve zemlje dobiju potrebne vakcine, odnosno da se raspoloživ­e vakcine podele koliko god je to moguće. Upućen je poziv zemljama koje bi potvrdile da li su zaintereso­vane za ovakvu aktivnost, kako bi se nabavila vakcina za sve zemlje zajedno, pa bi se podelile po dogovoreni­m pravilima rekao je on.

Dodao je da će vakcine prvo dobiti zdravstven­i radnici i ostale profesije koje su najugrožen­ije. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia