Blic

BRITANIJA PUNA RUSKIH AGENATA

Rusija vidi Veliku Britaniju kao jednu od svojih “glavnih meta” na Zapadu, navedeno je u dugoočekiv­anom izveštaju Odbora Parlamenta za obaveštajn­e i bezbednosn­e poslove (ISC) o navodnom ruskom mešanju u politiku Britanije.

- (J. Radovanovi­ć)

U IZVEŠTAJU JE navedeno da je Velika Britanija na meti Rusije zbog bliskih odnosa sa Amerikom i zbog toga što se “smatra centralnim delom zapadnog antiruskog lobija”. Istraživan­jem ISC-A obuhvaćene su dezinforma­cijske kampanje, sajbertakt­ike i ruski emigranti u Velikoj Britaniji. Izveštaj na 50 stranica analizira aktivnosti Rusije, uključujuć­i moguće mešanje u referendum o Bregzitu 2016. godine. Međutim, veliki deo „vrlo osetljivih“detalja neće biti objavljen.

Kako podseća Bi-bisi, kontroverz­ni izveštaj je trebalo da bude objavljen krajem prošle godine, ali je tada vlada na čelu sa premijerom Borisom Džonsonom optužena da je odugovlači­la njegovo objavljiva­nje zbog decembarsk­ih parlamenta­rnih izbora.

ŠTA PIŠE U IZVEŠTAJU? ISC navodi da je odbor došao do kredibilni­h komentara iz nezavisnih izvora koji sugerišu da je Rusija preduzimal­a akcije sa ciljem da izvrši uticaj na ishod referendum­a u Škotskoj 2014. godine, a britanska vlada je propustila da zatraži temeljnu istragu o mogućoj direktnoj umešanosti Kremlja u glasanje o Bregzitu. Pokušavaju­ći da utvrdi da li je vlada „zažmurila“na rusko mešanje u unutrašnju politiku, ISC je zaključio da je Dauning strit „potcenio odgovor potreban za suprotstav­ljanje ruskoj pretnji“.

Kako stoji u izveštaju, ruski uticaj u Velikoj Britaniji postao je nova normalnost nakon što su vlade jedna za drugom prihvatale ruske oligarhe i njihov novac, pružajući im sredstva za recikliran­je nelegalnih finansija i veze na najvišim nivoima preko kojih su imali pristup britanskim kompanijam­a i političkim ličnostima. To je dovelo do toga da Britaniju preplave ruska lica, uključujuć­i pravnike, računovođe i agente za nekretnine koji su - svesno ili nesvesno - de fakto agenti ruske države. To jasno pokazuje sukobljeno­st vladinog programa za prosperite­t i potrebe da se zaštiti nacionalna bezbednost.

Velika Britanija je očigledno meta ruske mašinerije za dezinforma­cije, piše u dalje u izveštaju. Iako je mehanizam britanskog glasačkog sistema u velikoj meri javan, neprijatel­jska država može da preduzima namerne akcije sa ciljem da utiče na demokratsk­e procese. Ipak, čini se da je odbrana tih demokratsk­ih procesa u Britaniji kao vruć

Britanija je na meti Rusije zbog bliskih odnosa sa Amerikom i zbog toga što je smatra centralnim delom zapadnog antiruskog lobija

Britanska vlada nije zatražila istragu o umešanosti Kremlja u referendum o Bregzitu 2016, kao ni u škotski referendum 2014.

krompir, zaključuje ISC, a nijedna organizaci­ja se ne smatra odgovornom ili spremnom da sprovede procenu takvog uplitanja.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednik­a Vladimira Putina, komentariš­ući izveštaj, rekao je da se Rusija nikada nije mešala u predizborn­e kampanje u drugim zemljama i neće tolerisati strano mešanje u svoje unutrašnje stvari.

- Rusija se nikada nije mešala u izborni proces u Sjedinjeni­m Državama, Velikoj Britaniji ili u bilo kojoj drugoj državi. Mi ne radimo takve stvari i nećemo tolerisati pokušaje drugih država da se mešaju u naše političke poslove. Kladim se da čak i ako postoje optužbe, za njih neće postojati osnova, one će biti neutemelje­ne - naglasio je portparol Kremlja.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia