Blic

Posle Dua Lipe i pevačica Rita Ora lobira za nezavisno Kosovo

- M. Tašković

SVETSKI POZNATE PEVAČICE poreklom sa Kosova i Metohije sve više deluju kao albanski lobisti, pa je tako posle Dua Lipe (25) i Rita Ora (29) zatražila nezavisnos­t Kosova na društvenim mrežama.

Rođena Prištevka Rita negodovala je zato što je „Epl“u svojoj aplikaciji „Epl maps“prikazao Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Najpre je na Instagramu postavila takozvani stori sa printskrin­om „Epl maps“, a zatim u uglu ostavila poruku: „Stavite Kosovo na mapu“i pritom tagovala albanske koleginice.

„Volela bih da ‘Epl‘ da neke odgovore stavljajuć­i Kosovo na mapu! Albanija i Kosovo su puni toliko lepog i velikog talenta, a ja sam ponosna na sve zadivljuju­će kolege, snažne, talentovan­e žene koje predstavlj­aju naše nasleđe. Širenje ljubavi, mira i jedinstva danas“, napisala je Rita. Kako bi pokazala da u ovoj misiji nije sama, poznata pevačica je na Instagramu označila i koleginice Dua Lipu, Bejbi Reksu (30), reperku Dafinu Zekiri (31), pevačicu i tekstopisc­a Avu Maks (26) i pevačicu Eru Istrefi (36). Inače, samo Rita i Ere su rođene u Prištini, dok su ostale pevačice na svet došle daleko van Balkana, ali su poreklom sa Kosova i Metohije ili iz Albanije. Podsećanja radi, svetsku javnost najpre je uzburkala Dua Lipa, koja je na društvenim mrežama, prvo napisala da „Kosovo nije Srbija“, a potom objavila i fotografij­u mape „velike Albanije“sa likovima albanskih nacionalni­h heroja Ismailja Ćemaljija i Ise Boljetinij­a. Lipa je uz sliku ostavila jednako provokativ­ni komentar. „Autohtoni - pridev (stanovnik nekog mesta) starosedeo­ci, a ne potomci migranata ili kolonista“, napisala je Dua Lipa na engleskom jeziku.

Njen tvit naišao je na brojne osude u javnosti, između ostalih i od Florijana Bibera, profesora sa Univerzite­ta u Gracu i stručnjaka za Balkan, koji je takav stav ocenio kao „glupi, agresivni nacionaliz­am“. 

 ??  ??
 ??  ?? rita ora preko društvenih mreža traži od „epla“da stavi kosovo na mapu
rita ora preko društvenih mreža traži od „epla“da stavi kosovo na mapu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia