Blic

SPASLI MLADIĆA, UŠILI MU SRCE POSLE UBODA NOŽEM

Našli smo se na pravom mestu u pravo vreme, kaže specijalis­ta anesteziol­ogije iz KBC „Zvezdara“dr Srđan - Sanja Melentijev­ić, koji je pre nešto više od mesec dana s timom lekara ranjenom sedamnaest­ogodišnjak­u spasao život.

-

BIO JE TO prvi radni dan nakon što se KBC „Zvezdara“vratila u normalne ulove rada. Dr Melentijev­ić, inače šef intenzivne nege, bio je dežuran tog dana.

- Izašao sam na terasu da popijem kafu kada sam video komešanje pored ograde. Nisam znao šta se dešava, te sam odmah istrčao na ulicu s našom ekipom za reanimacij­u. Tu smo zatekli mladića sa ubodnom ranom na levoj strani grudnog koša. Na ulici smo otpočeli reanimacij­u, a zatim smo ga transporto­vali na dijagnosti­ku i za kratko vreme ušli u operaconu salu - priča dr Melentijev­ić.

U međuvremen­u, odmah je obavešten šef dežurne hirurške ekipe prim. dr Vladimir Cijan.

- Odmah mu stavio dren koji je povukao određenu količinu krvi i stabilizov­ao njegovo stanje. U jednom trenutku smo se ponadali da je samo ubod u grudni koš, ali je krv ponovo počela da se pojavljuje na drenu, što je značilo momentalni ulazak u salu - ističe prim. dr Cijan.

U pomoć su im pritekli šef hirurgije prof. Karamarkov­ić i načelnica anesteziol­ogije dr Stojanović.

- Tu nema priprema, već su to brzinske reakcije. Otvorili smo mu grudni koš i pronašli dva krvna suda koja su jako krvarila, kao i srčanu maramicu koja je bila probušena. To je delovalo kao da zašivate jednu takoreći rupu iz koje neprestano bije krv pod određenim pritiskom. Za pola sata smo ušili srce i nije bilo komplikaci­ja. Sreća, pa je

 ??  ?? Od SAMOG početka aktuelnog pika epidemije gradska bolnica radi punim kapaciteto­m
Od SAMOG početka aktuelnog pika epidemije gradska bolnica radi punim kapaciteto­m

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia