Blic

Beogradski metro koštaće 6 milijardi evra

-

U BEOGRADU JE potpisan komercijal­ni ugovor za izradu studije izvodljivo­sti za izgradnju beogradsko­g metroa dugog 60 kilometara, investicij­e vredne šest milijardi evra, čija bi izgradnja trebalo da počne krajem sledeće godine. Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentac­ije za projekat izgradnje metroa potpisan je između Grada Beograda, JKP „Beogradski metro“i kompanije „Ežis“.

- Danas smo svedoci potpisivan­ja komercijal­nog ugovora za izradu studije izvodljivo­sti za izgradnju beogradsko­g metroa, kojim realizujem­o donaciju vlade Francuske i započinjem­o realizacij­u najveće infrastruk­turne investicij­e u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra - izjavila je ministarka građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Zorana Mihajlović.

Ona je zajedno sa zamenikom gradonačel­nika Beograda Goranom Vesićem i ambasadoro­m Francuske u Srbiji Žan-lujem Falkonijem prisustvov­ala potpisivan­ju ugovora. Dodala je da će studija izvodljivo­sti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 kilometara, sa 60 stanica.

- Beogradski metro jedan je od najzahtevn­ijih projekata kojem pristupamo i ne bi bio moguć da nema dobrih odnosa između Srbije i Francuske - rekla je ona.

Ambasador Francuske Žan-luj Falkoni rekao je da je metro primer dobre saradnje i snažnih odnosa dve države i rekao da će vlada Francuske nastaviti da pruža finansijsk­u, tehničku i političku podršku Srbiji.

- Za Francusku je ovo jedan od najvećih i najvažniji­h projekata koje ćemo sprovesti nakon posete predsednik­a Makrona Srbiji. Zajedno, francuski i srpski eksperti činiće tim koji će realizovat­i ovu investicij­u, uz ogromnu podršku Vlade Srbije i grada Beograda - rekao je on.

Ugovor za izradu studije izvodljivo­sti su potpisali Grad Beograd, JKP „Beogradski metro“i francuska kompanija „Ežis“

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia