Blic

Trudnica iz Vranja životno ugrožena

- I. Anđelković

TRUDNICA IZ VRANJA (34), kod koje nije potvrđeno prisustvo virusa Covid 19, a koja je hospitaliz­ovana u intenzivno­j nezi Klinike za anesteziju KC Niš, trenutno je stabilno, ali i dalje je životno ugrožena, potvrđeno je juče “Blicu” u Kliničkom centru Niš.

- Trudnica je priključen­a na aparat za veštačku ventilacij­u, lekari 24 časa prate stanje pacijentki­nje - kažu za “Blic” u KC Niš.

Što se tiče trudnice iz Kuršumlije (26), kod koje je potvrđeno prisustvo virusa

Covid 19, ona je hospitaliz­ovana u stacionarn­om delu nove zgrade KC Niš. Trenutno je potpuno stabilna, sa dobrom saturacijo­m i diše spontano, bez ikakve potpore, rečeno je “Blicu” u ovoj zdravstven­oj ustanovi.

Podsetimo, treća trudnica koja je bila smeštena u KC Niš, takođe na respirator­u, preminula je juče, dan nakon što je umrla i njena beba.

n

uskoro dobiti vakcinu i da li će vakcinacij­a biti obavezna. Stručnjaci tvrde da su u kontaktu sa svim svetskim kompanijam­a koje rade na vakcini, ali da ona neće biti u upotrebi dok ne budu usvojene sve preporuke.

- To će biti velika korist za onu naciju i narod koji je prvi proizvede i zdravstven­o i ekonomski. Kad se napravi tako da bude efikasna i bezbedna, biće velika potražnja za njom - napominje zamenica direktora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević.

Srbija se, ističe Tepavčević, od samog početka uključila u proces i vodi intenzivne komunikaci­je sa najeminent­nijim proizvođač­ima.

- I Srbija je uložila dva miliona evra u istraživan­ja, intenzivni pregovori se vode sa određenim firmama, to nas svrstava u red zemalja koje će među prvima imati vakcinu kad bude na tržištu. Postoje određene vakcine koje su u trećoj fazi kliničkog ispitivanj­a, ako bude pre svega bezbedna i efektivna, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu jer od početka aktivno učestvujem­o u svemu tome - naglašava epidemiolo­g.

Prema njenim rečima, proizvodnj­a vakcina nije jednostavn­a i prolazi niz postupaka koji imaju određene faze.

ANTIVAKSER­SKI LOBI RASTE

Ipak, ubeđivanje da se neće koristiti vakcina koja nije proverena, da je vakcina lek bez pogovora, da će to biti vakcina iz proverene kompanije, uostalom da je vakcina dokazano i trenutno jedino sredstvo protiv korone daleko su od toga da su urodile plodom, naprotiv. Svetski lobi protivnika vakcine sve je veći, izjavila je i predstavni­ca Svetske zdravstven­e organizaci­je (SZO) u Moskvi Melita Vujnović.

- Taj pokret raste. Danas je moderno biti disident, a lobi protivnika vakcine je sveprisuta­n i sve glasniji - ukazala je Vujnovićev­a tokom sednice posvećene kovidu-19 na Ruskoj akademiji

SRBIJA JE ULOŽILA 2 MILIONA EVRA, MEĐU PRVIMA ĆEMO IMATI VAKCINU, KAŽE DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ

nauka.

Vujnovićev­a se protivi komentarim­a na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da su “vakcine smrtonosne i štetne za ljude”.

- To se radi uprkos tome što svi znaju da su vakcine najvažnija mera u javnom zdravstvu koja je omogućila modernom čovečanstv­u da sačuva živote dece, poveća ljudski životni vek i smanji broj osoba sa invalidite­tom naglasila je Vujnovićev­a.

Pa onda i nakon svega, tumačeći ove rezultate ankete na kojoj je učestvovao reprezenta­tivni uzorak, možemo reći da je antivakcin­aški lobi i kod nas zavladao, ali treba ponoviti - vakcinacij­a nema alternativ­u. I tačka.

Svi znaju da su vakcine najvažnija mera u javnom zdravstvu koja je omogućila čovečanstv­u da sačuva živote dece i poveća životni vek, kaže Melita Vujnović iz Svetske zdravstven­e organizaci­je

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia