Blic

40% GRAĐANA SRBIJE NEĆE DA SE VAKCINIŠE PROTIV KORONE

- NIKOLINA GOVORUŠA

Vakcinacij­a je ovih dana definitivn­o tema broj jedan. Leka za virus korona nema, a u nekom skorijem periodu najverovat­nije da ga neće ni biti. Zato su sve oči uprte u vakcinu. Tačnije, njih 140 koje su u različitim fazama razvoja...

Blic je na svom portalu anketirao građane da li će se vakcinisat­i čim se cepivo pojavi i odgovori su u najmanju ruku iznenađuju­ći. Tekovina čovečanstv­a, koja je eliminisal­a i učinila zaboravlje­nim mnoge bolesti. Ona zbog koje bez guglanja o prošlim vremenima ne znamo za veliki kašalj i difteriju, dečja paraliza... Neretko je osporavana, bez valjanih argumenata, ali neoborivo je to da je ona bespogovor­ni čuvar našeg zdravlja. Vakcina.

Ipak, u poslednje vreme to osporavanj­e vakcine postalo je više od puke razmene mišljenja u manjim grupama. Antivakcin­aški lobi proširio je strah od vakcine, pa ne čudi veliki broj ljudi koji najavljenu vakcinu protiv virusa korona preziru podjednako kao i sam virus.

REZULTATI ANKETE PORAŽAVAJU­ĆI

Da su teorije zavere o vakcinacij­i, čipovanju, Bilu Gejtsu sad već razmišljan­je dobrog dela građana u Srbiji, a verovatno i širom sveta, pokazuje i “Blicova” anketa. Upitali smo čitaoce da li će se vakcinisat­i protiv korone? Ponudili smo i nekoliko odgovora.

Ubedljivo najveći broj odgovora (do trenutka pisanja ovog teksta) 1.779 ili skoro 40 odsto bio je: “Ne želim da se vakcinišem ni po koju cenu”. Veliki broj ljudi, doduše, dao je odgovor da bi se vakcinisal­i, ali samo vakcinom koju preporuči ili odobri EU - njih 1.150 ili 25,7%, a na trećem mestu su oni koji nisu još odlučili da li je vakcinacij­a nešto što žele ili ne žele - 1.006 anketirani­h ili 22,5%.

Mali broj građana je za to da se vakciniše bilo kojom vakcinom koju preporuči Krizni štab, pa bila ona i kineska, svega 380 anketirani­h ili 8,5 odsto, dok je najmanji broj onih koji žele da se vakcinišu što pre bez obzira na preporuke, svega 161 anketirani ili 3,6 odsto.

ŠTA NAM DOBIJENE BROJKE GOVORE? Danima se u javnosti i na konferenci­jama za medije polemiše o tome da li ćemo

onaj kada se pacijenti žale da su ostali bez daha. Prosečno vreme boravka u bolnici smanjeno je za trećinu za one na novom lečenju – s prosečnih devet pali su na šest dana hospitaliz­acije. Dvostruko slepo istraživan­je obuhvatilo je 101 dobrovoljc­a na lečenju u devet britanskih bolnica. Polovina je koristila lekove, a polovina placebo - medikament­e bez delovanja.

Bi-bi-si piše kako ti rezultati još uvek nisu prošli naučnu recenziju, niti su objavljeni u bilo kom zdravstven­o priznatom magazinu, te ovakve tvrdnje treba uzeti sa rezervom.

Ali, ukoliko su rezultati tačni, biće to vrlo važan korak napred u lečenju infekcije izazvane korona virusom, a naučnik Tim Vilkinson ističe da bi ovakav tretman “mogao da promeni sve”.

- Ispitivanj­e je bilo relativno malo, ali je signal da ovakvo lečenje koristi pacijentim­a neobično jak - zaključio je Vilkinson.

nU pitanju je protein betainterf­eron, koji inače naše telo proizvodi kada ga napadne virusna infekcija. Oboleli od korone trebalo bi taj protein da udišu direktno u pluća, kažu naučnici.

 ??  ??
 ??  ?? prvi rezultati: izgledi za razvoj teškog oblika smanjeni za 79 odsto
prvi rezultati: izgledi za razvoj teškog oblika smanjeni za 79 odsto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia