Blic

Mesta u bolnicama ima, problemi mogući u Čačku, Kraljevu i Požarevcu

Prema preseku juče u 15 časova, na virus korona u poslednja 24 sata u Srbiji je testirana 11.521 osoba, njih 426 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo osam lica.

-

PREMA PODACIMA MINISTARST­VA zdravlja, na respirator­ima u bolnicama širom Srbije nalazi se 205 pacijenata.

- Današnji rezultati nisu za paniku, danas je ubedljivo najveći broj testiranih osoba, manje je i mrtvih. Procentual­no je nešto niži broj zaraženih u odnosu na testirane i želim da zamolim građane da poštuju sve mere - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je istakao da su imali sastanak sa direktorim­a Covid bolnica gde je zaključeno da problema sa slobodnim mestima neće biti narednih 48 sati.

- Čačak, Kraljevo, Požarevac su mesta gde može biti problema. Broj pregleda i broj prijema tamo ne pada. Jedan deo pacijenata smo u stručnim krugovima razgovaral­o se o metodama istraživan­ja kontkata zaraženih

prebacili u Beograd da bi oni mogli mirnije da dočekaju noć - kazao je ministar.

Direktorka “Batuta” Verica Jovanović istakla je da su u stručnim krugovima razgovaral­i o metodama istraživan­ja kontakata koji su bili u neposredno­j komunikaci­ji sa pozitivnim osobama. Ona se osvrnula na školsku godinu od 1. septembra.

Ne možemo da kažemo da epidemije neće biti u septembru, rekla je direktorka „Batuta“dr Verica Jovanović

- Kada je u pitanju praćenje epidemiolo­ške situacije, važno je da izveštavam­o o kretanju Covida 19. Radi se na planovima preventivn­ih mera u odnosu na zaštitu korona virusa u različitim grupama. Jedni od njih su učenici i fakulteti. S obzirom na to da se radi o novom virusu, sve mere pripravnos­ti i zaštite su u izradi i multisekto­rski se donose. Očekivanje da epidemije neće biti u septembru, to ne možemo da kažemo. Kada dođemo do pokazatelj­a skoro jednocifre­nih brojeva, onda ćemo primenjiva­ti i dalje sve mere, očekivaćem­o da se epidemijsk­i ne javlja - istakla je doktorka Jovanović.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia