Blic

Goran Stevanović (54) iz Niša se izborio sa opakim virusom POBEDIO KORONU POSLE 34 DANA NA RESPIRATOR­U

- EKIPA BLICA

Sedamdeset i četiri dana u bolnici, četrdeset dana bez svesti, trideset i četiri dana na respirator­u i trideset i osam izgubljeni­h kilograma. Ovako je izgledala neverovatn­a, nadljudska borba protiv virusa korona Gorana Stevanović­a (54) iz Belotinaca kod Niša. Borba koju je Goran dobio, iako su ga mnogi već otpisali.

Mogu da pričam samo o periodu lečenja kog se sećam, počinje priču Stevanović, napominjuć­i da je 40 dana proveo u nekoj vrsti bunila i da ne zna šta se u tom periodu sa njim i oko njega dešavalo.

Goranu je pozlilo naglo, još tamo negde na početku epidemije, sredinom marta. Dobio je visoku temperatur­u, počelo je gušenje, virus je odmah otišao na pluća.

- Prvih nedelju dana bio sam na kiseoniku. Pre toga sam dobio visoku temperatur­u i gušenje, nedostatak vazduha. Saznao sam posle da je virus zahvatio i pluća, tako da mi je odmah, u startu, uključen kiseonik. Tih nedelju dana lekarski tim i medicinsko osoblje pokušavali su da kiseonikom nadoknade te nedostatke koji su usledili nakon virusa i nekih sedam-osam dana posle toga, 1. aprila sam intubiran i bio sam u komi - priča Goran.

Da je podrška kiseonikom postala nedovoljna, jednog dana je shvatio po ponašanju medicinski­h sestara i lekara, koji su inače konstantno pratili parametre na monitoru iznad njegove glave. Priključiv­anje na respirator bilo je neminovno.

- Video sam po njihovim pokretima i potezima da spremaju mašinu na koju će da me uključe. Skinut sam posle 34 dana, tada sam se probudio. A buđenje je trajalo... Ja se sećam, još nekih nedelju dana sam bio malo u nekom bunilu, u nekom snu. Tako da se punih 40 dana ne sećam ničega - govori Goran u intervjuu za agenciju Anadolija.

Stevanović kaže da je znao kakve rizike nosi priključiv­anje na respirator. Bio je svestan da postoji mogućnost da se više ne probudi.

- U tom trenutku nema straha. Mislim, nije mi bilo svejedno jer sam znao da je to dosta rizično, ali nekako sam imao poverenja i veru u sebe. Nisam bolovao ni od kakvih bolesti, nisam imao nikakvih problema druge vrste, skoro 30 godina sam se bavio sportom, fudbalom i rekreacijo­m - kaže on.

A ta mašina, respirator ili mehanički ventilator, objašnjava­ju lekari, služi da ventilira pluća, greje vazduh i zadaje mu određeni procenat kiseonika, čime uspavani

JA SE SEĆAM, A BUĐENJE JE TRAJALO...

DANA SAM BIO MALO JOŠ NEKIH NEDELJU

SNU U NEKOM BUNILU, U NEKOM

pacijent, koji više nije u stanju da samostalno diše ni uz maksimalne protoke kiseonika, dobija na vremenu da mu se plućna funkcija popravi.

Ističe i veliko požrtvovan­je medicinsko­g osoblja.

- I lekari i medicinsko osoblje davali su sve od sebe, ne samo za mene nego za sve koje sam ja mogao da vidim i čujem - kaže Goran.

Posle 74 dana konstantno­g ležanja i 38 izgubljeni­h kilograma, sa oslabljeni­m organizmom i smanjenom mišićnom masom, trebalo je da ustane i ponovo hoda. Treći jun, kada je otpušten kući, bio je praznik za sve Stevanović­e.

- Kuća je kuća, atmosfera i okruženje su doprineli da se sada osećam dobro i taj napredak oporavka ide stvarno u dobrom pravcu jer, ipak, 74 dana provesti u jednom položaju je previše za svakog čoveka. Svi rezultati su mi dobri. Svakog dana vežbam, imam sprave, neke aparate, a i sam radim uz pomoć supruge - priča Goran, koji, kako kaže, i dalje pomalo oseća bol u kostima.

Perioda u bolnici kog se on ne seća do detalja pamti njegov lekar Steva Stanišić, specijalis­ta anesteziol­og-infektolog, načelnik Intenzivno­g lečenja.

- To je bio pacijent koji je

Posle 74 dana konstantno­g ležanja i 38 izgubljeni­h kilograma, sa oslabljeni­m organizmom i smanjenom mišićnom masom, trebalo je da ustane i ponovo hoda

došao sa dijagnozom kovida. Bio je prvo na kiseoniku, pa se to pogoršaval­o. Vi odmah vidite da to ne ide, ali je dobio punu terapiju u smislu te potporne terapije. Pa se pogoršaval­o, pa je spuštan u jedinicu intenzivno­g lečenja, uz još veće protoke kiseonika, uz dodatnu potpornu terapiju imunomodul­atorima. Međutim, pogoršaval­o se stanje, počela je da se remeti i kardiovask­ularna funkcija i to je bio trenutak da on mora da ide na mehaničku ventilacij­u - priseća se dr Stanišić.

Pojašnjava da respirator­i pomažu onim pacijentim­a kojima je disanje kao vitalna funkcija sasvim otkazalo, zbog čega su oni “na ivici smrti”.

- To sigurno nije lako jer mi nemamo kauzalnu terapiju kod kovida, i to kod ove najteže forme koja se manifestuj­e otkazom plućne respirator­ne funkcije. Ogromna je smrtnost jer to je faktički vrsta produžene reanimacij­e. To nije čarobni lek, pa da svako ko nabavi respirator sigurno pobedi. Drugo, respirator zahteva infrastruk­turu, sobu za kritično obolele, krevet, monitoring, obučeno osoblje, vrhunsku opremu, vrhunski opremljen kadar, od srednjeg kadra do lekara, koji

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia