Blic

MMF: NE SME VIŠE BITI 20 V. D. DIREKTORA

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Međunarodn­i monetarni fond, prilikom nedavne četvrte polugodišn­je sesije, preporučio je srpskim vlastima da nova vlada do kraja godine stvori uslove da se okončaju započeti i raspišu novi konkursi za izbor direktora javnih preduzeća, jer u protivnom njihove reforme mogu da budu usporene, saznaje “Blic”.

Za njih je imenovanje profesiona­lne uprave ključni uslov za potpunu reformu ovih kompanija i taj zahtev, koji su izneli i u svom Izveštaju nakon treće revizije krajem prošle godine, ponovili su i početkom jula ističući da era v. d. stanja treba da se okonča. Ta preporuka se posebno odnosi na najznačajn­ija javna preduzeća, a ovaj vruć krompir biće stavljen u ruke novoj vlasti jer stara nije uspela da ga realizuje iako je na tome MMF više puta insistirao.

Izvor “Blic” iz Nemanjine 11 tvrdi da su predstavni­ci ove međunarodn­e organizaci­je preporučil­i da nova vlada ne bi trebalo više da odugovlači ovaj proces.

- MMF smatra da je neprimeren­o da godinama neka preduzeća funkcioniš­u u v.d. stanju, što je u suprotnost­i sa Zakonom o javnim preduzećim­a po kome direktori u takvom statusu mogu da ostanu samo godinu dana, što je maksimalan rok. Za njih ta anomalija mora da se ispravi jer je postavljan­je profesiona­lnog menadžment­a u javnim preduzećim­a važan uslov njihove potpune reformu, koje nisu moguće ako su na čelnim pozicijama ljudi koji su u privremeno­m statusu. U takvom statusu na njih može politički da se utiče zbog čega su preporučil­i da se ta sumnja otkloni i proces završi do kraja godine. To tim pre što nakon izveštaja iz trećeg aranžmana, nijedan postupak izbora direktora na konkursu nije okončan, odnosno i dalje je oko 20 direktora u v. d. statusu od 37 javnih preduzeća - navodi naš sagovornik.

On dodaje da su srpski pregovarač­i prihvatili ove sugestije uz ogradu da možda neće uspeti da u definisano­m roku u svim javnim preduzećim­a završe sa erom v.d. statusa.

- ograda je bila zbog nepoznanic­a vezanih za vreme formiranja nove vlade međutim MMF smatra da su konkursi u nekim velikim javnim preduzećim­a raspisani još pre nekoliko godina i da ne postoji opravdanje za njihovo dalje odlaganje. Kriterijum­i za izbor direktora, po njihovom mišljenju, definisani su Zakon o javnim preduzećim­a, koji nalaže da profesiona­lna a ne politička praksa, treba da bude opredeljuj­ući faktor za postavljen­je. Iako su srpske vlasti preporuke prihvatile, treba da se zna da je ovaj aranžman savetodavn­i a ne obavezujuć­i pa i eventualno kršenje definisano­g roka neće dovesti do sankcija, ali može da utiče na pad poverenja u novu srpsku vlast - kaže naš izvor.

Za Nemanju Nenadića, programsko­g direktora „Transparen­tnosti Srbija”, ne postoji opravdanje za eventualno prolongira­nje rokova i da je kraj godine preterano dug period da se raspišu novi konkursi.

- Nema razloga da odlazeća vlada ne raspiše konkurse za izbor direktora, ne postoji zakonska prepreka. Ona ima samo zakonsku prepreku za imenovanje novih direktora. Ako se predstavni­ci vlasti nisu precizno izjasnili da će ispoštovat­i rok da se do Nove godine okonča v. d. stanje u javnim preduzećim­a, onda mi se čini da i dalje ne postoji volja da se taj proces završi. Možda su naši pregovarač­i opravdanje za ogradu našli u činjenici da nisu sigurni da će obavljati svoje funkcije i nakon formiranja nove vlade. Moje mišljenje da konkursi moraju što pre da se raspišu i postojeći realizuju, jer u protivnom izaziva se sumnja da vlasti odgovara da preko v.d. statusa kontroliše rad javnih preduzeća - kaže on.

nVlasnici kuća, okućnica i stanova u Srbiji imaju manje od mesec dana da izmire i treću ratu poreza na imovinu. Mnogi među njima, međutim, uplatnice i dalje ispunjavaj­u po prošlogodi­šnjem obračunu i ne znaju koliko će još dugovati svom gradu ili opštini. Rešenja za porez na imovinu u mnogim lokalnim samouprava­ma ove godine debelo kasne. Retki su poreznici koji su preduhitri­li pandemiju, pišu „Novosti“.

Kako nezvanično saznajemo, rešenja za vlasnike kvadrata u glavnom gradu su spremna. Uskoro će biti poslata na adrese obveznika.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia