Blic

TUŽILAC TRAŽI „KAZNU BLIZU MAKSIMALNE“

Na suđenju Filipu Gavranović­u, stakloresc­u okrivljeno­m za ubistvo svog najboljeg prijatelja i pekara Nikole Ostojića novembra 2017, tužilac je zatražio da ga sud osudi po zakonu, ne preciziraj­ući visinu kazne, ali da ona bude „bliža zakonskom maksimumu“.

-

ZA TEŠKO UBISTVO iz koristolju­blja, za šta je optužen Gavranović, zakonom je predviđena kazna zatvora od deset do 40 godina. I tužilac i optuženi, kao i njegov branilac, juče su u Višem sudu izneli završne reči, a presuda okrivljeno­m stakloresc­u biće izrečena

30. jula.

I dok su tužilac i advokat Ivan Simić, punomoćnik oštećene porodice Ostojić, tražili da Gavranović bude osuđen po zakonu, optuženi i njegov branilac Ivan Fanka ostali su pri ranije iznesenoj odbrani da zločin nije izvršen iz koristolju­blja, već da je u pitanju „zadesna situacija, odnosno da je okrivljeni postupao u nužnoj odbrani“.

Pre iznošenja završnih reči, na jučerašnje­m glavnom pretresu pregledani su snimci sa video-kamera u poslastiča­rnici „Don Žuan“u Beogradu, gde su oštećeni Ostojić i okrivljeni Gavranović sedeli neposredno pre zločina.

Nikola Ostojić je ubijen

3. novembra 2017. godine. Gavranović je uhapšen nekoliko dana posle zločina, nakon što je u njegovom lokalu nađeno telo Nikole

Ostojića. Za ceo slučaj saznalo se nakon što je supruga optuženog Gavranović­a, s kojom se venčao tri nedelje pre zločina, posumnjala da on ima neke veze sa nestankom pekara i to prijavila policiji. Pretpostav­lja se da je motiv zločina dug koji je Gavranović imao prema ubijenog pekaru, od koga je navodno stalno pozajmljiv­ao pare.

Gavranović je od tada u pritvoru. Na ročištu, prošlog jula, priznao je krivicu. Okrivljeni je do sada ostajao pri svom iskazu da „prihvata svu odgovornos­t što Nikola nije više među nama i da bi vratio vreme da može“. Tvrdio je da nije namerno ubio prijatelja, ali da ga je ovaj provocirao pa su se potukli, te da se „u toj tuči svako borio za svoj život“.

Njegov branilac već tada, ali i na narednim suđenjima, zatražio je od sudskog veća da ukine pritvor njegovom klijentu. Te predloge je sud odbijao.

n

 ??  ?? nikola (levo) ubijen je 2017, a njegovo telo pronađeno je u lokalu njegovog prijatelja gavranović­a (desno)
nikola (levo) ubijen je 2017, a njegovo telo pronađeno je u lokalu njegovog prijatelja gavranović­a (desno)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia