Blic

DECA SU HRABRIJA OD NAS ODRASLIH

Meni razbukta maštu i zvuk koji proizvodi đubretarsk­i kamion kada otresa kontejnere, a kamoli ovaj sveopšti maskenbal, kaže pisac Uroš Petrović.

- JELENA KOPRIVICA

Kakav bi bio život da nema iznenađenj­a - pita se pisac Uroš Petrović, koji je posle dvadesetak knjiga proze za decu svojim mladim čitaocima konačno ponudio i poeziju. U knjizi “Kamile su debele” (Laguna) čitaocima je darivao 32 pesme za razmrdavan­je uma. Plodan autor koji iza sebe ima brojne nagrade i po čijem je romanu “Peti leptir” snimljen prvi 3D igrani film u istoriji srpske kinematogr­afije, priseća se za “Blic” da je na početku karijere prva priznanja dobio upravo za poeziju:

- Ali i mene je ova knjiga prilično iznenadila jer sam mislio da nikada neću napisati 32 pesme za decu kojima ću biti zadovoljan. Ipak, uspelo mi je, za samo petnaestak godina. Naravno, da bih duplirao avanturu mozga i nagradio one koje izaberu ovu knjigu, tu su, pored pesama, i trideset dva zagonetna pitanja. Takva pitanja, ako se pravilno koriste, uzrokuju cunami ideja pri traganju za odgovorima.

Nepravda

Toliko o lepoti

Iako su pesme, na prvi pogled, o životinjam­a, koliko one nose i neko tajnovito značenje?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia