Blic

DEČJI VRTIĆ IZ DORTMUNDA

Borusija ima startnu postavu sa igračima mlađim od 21 godine Prve zvezde su Džejdon Sančo i Erling Haland, a nedavno je potpisao Englez Džud Belingam iz Birmingema, koji je postao najskuplji tinejdžer na planeti.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Dosta polemike izazvala je odluka Fudbalskog saveza Srbije da timovi u Superligi moraju da imaju dva igrača mlađa od 21 godine u startnoj postavi, kao i još dvojicu na klupi. Da se ne bi dogodila prevara kao u Rumuniji, treneri mlade fudbalere ne smeju da zamene već na početku meča, nego moraju da odigraju najmanje jedno poluvreme.

Zašto je to tako, nije teško da se zaključi, pošto je Srbija šesti najveći izvoznik fudbalera na planeti. Crvenoj zvezdi, Partizanu i drugim klubovima mnogo je lakše da prodaju tinejdžera nego da sačekaju da se razvije u vrhunskog fudbalera a onda ga debelo naplate.

Srećom, ne razmišljaj­u svi tako. Jedan od klubova je Borusija iz Dortmunda koja može da sastavi startnu postavu od fudbalera rođenih posle 1. januara 1999. godine. I to ne običnih 11, nego tim milenijala­ca koji bi mogao da se bori za trofeje.

Dortmund je nedavno učinio nešto što se ne radi u profesiona­lnom fudbalu - platio je 25 miliona evra za 17-godišnjaka. Englez Džud Belingam je tako postao najvrednij­i tinejdžer na svetu, iako još praktično nije počeo ni da se brije. Momak je rođen 29. juna 2003. godine, a ovo mu je prva profesiona­lna sezona. Njegova sreća je da su u Birmingemu osetili da u rukama imaju komad zlata i malog Džuda su pustili da odigra 43 meča u Čempionšip­u i raznim ostrvskim kupovima. O kakvom biseru se radi, govori i podatak - prva četiri meča u sezoni je presedeo na klupi, u petom je odigrao 14 minuta, da bi u šestom i sedmom bio strelac. Tada je još imao 16 godina.

Belingama je dugo pratio Mančester junajted, ali kako često biva u velikim klubovima, odluke se donose sporo i tako im je Borusija mladog Džuda pokupila ispred nosa. Dečko je visok 1,8 metara, igra na poziciji defanzivno­g srednjaka, a član Dortmunda zvanično postaje danas. Dobio je sedam dana da se spakuje jer ga novi klub očekuje 30. jula u Švajcarkoj na početku priprema.

Prva zvezda bojbenda Borusije je Džejdon Sančo, osmi najskuplji fudbaler sveta procenjen na 117 miliona evra. Dortmund je sa Sančom uradio isto što i sada sa Belingamom, doveo ga je posle proslavlje­nog 17. rođendana, samo što je tada 2017. Mančester sitiju platio pet miliona evra. Danas vredi 23 puta više.

Sančo se nalazi na meniju fudbalskih giganata, ali se Borusiji ne žuri. Cena je postavljen­a na 120 miliona evra, a rok za kupovinu je

10. avgust.

Drugo čudo iz Dortmunda je već dobro poznati Erling Haland, koji je ove sezone, ukupno za Salcburg i Borusiju, postigao 44 gola na 40 mečeva. Norveški Terminator je velika želja madridskog Reala.

Fudbaler o kojem će se dosta čuti je maloletni Đovani Rejna, sin poznatog američkog golmana Klaudija Rejne, koji je rođen 2002. u Engleskoj, dok je njegov otac branio za Sanderlend. Rejna je 4. februara postao najmlađi strelac u istoriji Kupa Nemačke, a samo dve nedelje kasnije debitovao je u Ligi šampiona.

Još jedan vunderkind je Dan Aksel Zagadu, klinacsten­a, 1,96 metara visok 20-godišnjak iz Francuske, koga je PSŽ pustio da 2017. dođe u Borusiju bez obeštećenj­a. Zagadu igra na poziciji centarhalf­a, ali može da bude i bek, i samo je pitanje trenutka kada će debitovati za “trikolore”.

Tempirana bomba je Jusuf Mukoko, momak rođen 2004. u Kamerunu, ali koji ima nemačko državljans­tvo jer njegov otac dugo živi u Hamburgu. Mukoko je napadač, a za U16 reprezenta­ciju “pancera” postigao je tri gola na četiri meča. Trener Lusijen Favr je Jusufu dozvolio da trenira sa prvim timom, a za Borusiju u zvaničnom meču ne može da debituje pre 16. rođendana, odnosno 20. novembra.

U Nemačkoj se vodila i polemika da li je Mukoko stvarno 2004. godište. Jusuf je dugo živeo s babom i dedom u Jaundeu, a otac ga je u Nemačku doveo na leto 2014, kada je sina prijavio na osnovu krštenice iz Kameruna.

Mukokov vršnjak je i Namdi Kolins, koji takođe igra za mladu selekciju Nemačke, a poreklom je iz Nigerije. Rođen je u Diseldorfu i visok je 1,91 metar.

» »

» » » »

Erling Haland »

21. 6. 2000. » 72 Jusuf Mukokov »

20. 10. 2004. » -

Borusija iz Dortmunda ima superkvali­tetan tim od klinaca koji bi mogli da vladaju narednih 15 godina

posle crtaća, svi u krevet: Rejna, Haland i Zagadu

 ??  ?? sančo je kupljen od sitija za pet miliona a sad vredi
sančo je kupljen od sitija za pet miliona a sad vredi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia