Blic

MINI-VODIČ ZA PUTOVANJE Na odmor samo uz veliki oprez

-

U vreme pandemije izazvane koronom sopstveno zdravlje prilikom putovanja je postalo prioritet širom sveta, pa i kod nas. Kako da na najbolji način zaštitimo sebe i članove svoje porodice ako se odlučimo da ovog leta otputujemo na godišnji odmor, pitali smo prof. dr Gorana Belojevića, redovnog profesora higijene sa Medicinsko­g fakulteta u Beogradu.

- Svaka promena mesta boravka u vreme epidemije virusne respirator­ne zaraze je rizična. Moj savet je da u ovoj fazi buktanja epidemije kovid-19 ne treba bez preke potrebe putovati nigde. To se posebno odnosi na inostranst­vo i na malu decu – ističe doktor Goran Belojević.

On kaže da, ukoliko ipak odlučite da i ovog leta krenete na godišnji odmor, treba da primenjuje­te iste one dobre higijenske navike kojih se pridržavat­e i u svom mestu boravka, ali morate to raditi još revnosnije nego kad ste kod kuće.

- Nosite masku, ne rukujte se, ne ljubite se, ne grliti se, ne unosite se nikome u lice, perite ruke posle svakog korišćenja toaleta, pre obedovanja i kada su vam ruke vidno zaprljane, držite površine i predmete koje dodirujete čistim i povremeno ih dezinfikuj­te 70-procentnim alkoholom.

Naš sagovornik navodi da nema značajne razlike u riziku od infekcije kovidom 19 u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia