Blic

Naučnici su zbunjeni - nisu antitela, ali je jednako moćno

-

U jeku pandemije virusa korona, jedno od ključnih pitanja jeste i ono koliko zapravo traju antitela nakon što se jednom oporavimo od Covida 19. Da li smo zaštićeni jednom zauvek kada preležimo infekciju, kao, na primer, kod boginja i hepatitisa A?

Kod ljudskih virusa korona to nije slučaj. Možete da se zarazite više puta nakon što vam imunitet propadne - kaže za „Business Insider” Florijan Kramer sa Medicinsko­g fakulteta bolnice Maunt sinaj u Njujorku.

Uprkos početnim nadama da će antitela nakon što se virus korona preleži duže vreme štititi čoveka, sve više naučnika veruje da to, nažalost, nije tako.

Novo istraživan­je objavljeno u „New England Journal of Medicine” ukazuje da nivo antitela počinje da opada 90 dana nakon što se osoba zarazila, a da se zatim smanjuju za polovinu nakon svakih 36 dana. Ako i dalje to bude slučaj, autori studije tvrde da će antitela u organizmu u potpunosti nestati nakon godinu dana.

Ranije ovog meseca još jedno istraživan­je imalo je sličan rezultat - britanski naučnici došli su do podataka da bi antitela mogla da traju i manje od tri meseca. Ispitano je više od 90 pacijenata koji su imali antitela na virus korona, i to tokom 94 dana.

Rezultati su pokazali da je tri nedelje nakon infekcije samo 60 odsto njih razvilo snažan odgovor na antitela. U narednim nedeljama samo 17 odsto njih zadržalo je isti nivo antitela. Kod ostalih ispitanika nivo je pao 23 puta ili je čak nestao u roku od tri meseca.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia