Blic

„Predugo smo ćutali na podele“

- Jelena Anasonović

MAKAR PAR Dana ne PRATI Dešavanja U SRBIJI, ne BI MOGAO Da KAŽE Da JE PUNO TOGA PROPUSTIO.

Samo Su neki drugi ljudi apostrofir­ani kao izdajnici, vučićevi ili Đilasovi plaćenici, mrzitelji naroda srpskog ili pak kao huligani i nasilnici. Morao bi se normalan čovek zapitati ima li tome kraja.

Da li zaista nismo u stanju da shvatimo kakve su posledice netrpeljiv­osti koje gajimo jedni prema drugima?

Ove mržnje koju raspirujem­o, lepeći etikete svakome ko se usudi da kaže istinu ili iznese svoj stav.

Predugo smo ćutali na podele kojima nas je vlast zasula.

Kada smo se osvestili, već je ubijen Oliver Ivanović, a napadi na novinare, profesore, aktiviste, studente i ljude koji su samo drugačije mislili od vlasti i to javno govorili, postali su svakodnevi­ca.

Ono što je pak ova vladajuća garnitura započela, mi smo, kao deo šire opozicione javnosti, oberučke prihvatili i koristimo po potrebi.

Kad ko izusti nešto što se kosi sa stavovima pojedinih političkih opcija, bilo vlasti ili opozicije, pa još i ukaže na kakve propuste, taj odmah biva označen kako od strane režimske mašinerije, na šta svakako može računati, tako i od dela opozicije i njihovih simpatizer­a kao kalkulant, oportunist­a i izdajnik.

S jedne strane, već dve nedelje ne jenjavaju sramni i valjda pravoslavl­ju, kojim se brane, strani napadi i potkazivan­ja vladike diseldorfs­kog i cele nemačke Grigorija, kao kakvog mafijaša, politikant­a ili interesdži­je, uživaoca lagodnog episkopsko­g života, koji samo govori ono što sav narod, usudiću se i reći, pa čak i onaj koji simpatiše predsednik­a i njegovu svitu, misli i oseća.

a to je da smo gladni, da su nam bolnice neopremlje­ne, a lekari, kao i mnogi mladi, u nemačkoj, austriji ili Kini.

vladika za koga bi svako mogao reći da je umerenost mera njegovog života, koji ne pledira ni da previše smatra, ni da se svrstava na bilo čiju stranu, već da

 ??  ?? PIŠE: JEDAN OD OSNIVAČA POKRETA 1 OD 5 MILIONA
PIŠE: JEDAN OD OSNIVAČA POKRETA 1 OD 5 MILIONA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia