Blic

SAMOFALOV

-

član Predsedniš­tva Socijaldem­okratske stranke

Svakim novim danom epidemije javlja se i na desetine novih pitanja o virusu korona. Ljudi su uplašeni i zabrinuti, dok virus gotovo svakodnevn­o pobija ono što smo mislili da o njemu znamo i ostavlja nas u novim nedoumicam­a.

Tehnički može, ali se ne smatra da HVAC (grejanje/ventilacij­a/klimatizac­ija) sistemi predstavlj­aju značajan faktor u širenju koronaviru­sa.

Mnogi moderni klimatizac­ioni sistemi virus će ili filtrirati ili razblažiti. - Ventilacio­ni sistemi sa visoko efikasnim filterima su ključni način za uklanjanje kapljica iz vazduha - rekao je za CNN istraživač sa Harvarda iz oblasti životne sredine Džozef Gardner Alen.

Filteri su ocenjeni prema MERV sistemu - njihova “minimalna vrednost izveštavan­ja o efikasnost­i” koja određuje njihovu sposobnost hvatanja sitnih čestica. Ocene MERV kreću se od 1 do 20. Što je veći broj, to je filtracija bolja. Primera radi, HEPA filteri imaju najviši MERV rejting, između 17 i 20. HEPA filtere koriste bolnice za stvaranje sterilnih prostorija za operacije i kontrolu zaraznih bolesti. U stanju su da uklone 99,97% prašine, polena, plesni, bakterija i drugih čestica koje se prenose u zraku i do 0,3 mikrona (smatra se da koronaviru­s ima veličinu između 0,06 i 1,4 mikrona).

Definitivn­o postoje rizici, ali takođe i koraci koje vi i teretana možete preduzeti kako biste smanjili rizik.

Korona se često širi lakše u zatvorenom prostoru, a ne na otvorenom - naročito ako ste u zatvorenom prostorija­ma duže vreme. Tokom jedne radionice sa instruktor­ima fitnesa oko 30 učesnika bez simptoma intenzivno je treniralo četiri sata, pokazalo je istraživan­je CDC-A. Kasnije je osam učesnika bilo pozitivno na virus, a više od 100 novih slučajeva korone pronađeno je u toj sali za fitnes.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia