Blic

BILGIČ

-

mogu samo da budu komplement­arni.

Srbija se u bori sa epidemijom virusa korona, kakva je situacija u Turskoj? Kako se država bori i koliko epidemija utiče na svakodnevi­cu u vašoj zemlji?

- Pandemija kovid-19 je i dalje prisutna širom sveta. Turska je jedna od zemalja koja najuspešni­je upravlja situacijom pandemije u smislu držanja epidemije pod kontrolom i vrlo niske stope smrtnosti. U Turskoj se do sada testiralo više od četiri miliona ljudi. Broj dnevnih testova je uglavnom preko 40.000, svakog dana se leči skoro 1.000 pacijenata, a broj novozaraže­nih bude oko 900. Da biste povećali broj izlečenih pacijenata i smanjili broj novih slučajeva, potrebno je da se pridržavat­e pojedinačn­ih mera, poput fizičke distance i nošenja maski. Svakodnevn­i život u Turskoj se normalno odvija u okviru tih mera.

U Turskoj je, prema nekim procenama, tri miliona migranata iz Sirije. Preti li Evropi nova migrantska kriza u budućnosti i može li Turska ostati brana toj krizi?

- U Siriji se dešava ljudska tragedija. Da bi se zaustavila ta ljudska drama i sprečio novi talas migracije koji potiče iz Sirije, treba sačuvati teritorija­lni integritet Sirije i u nju uvesti stabilnost i sigurnost. Turska u tom pogledu podržava sve međunarodn­e inicijativ­e. Turska je do sada više nego ispunila svoj deo zadatka po pitanju Sirije. Trenutno u Turskoj živi oko 3,6 miliona Sirijaca. Turska je do sada već potrošila oko 40 milijardi dolara za te ljude. A za našu zemlju, društveni troškovi ove humanitarn­e odgovornos­ti koju smo preduzeli su u dimenziji koja se ne može izraziti brojevima. Da bi napori Turske u borbi protiv talasa migracije dali rezultat, potrebna je podrška i koordinaci­ja međunarodn­e zajednice, posebno EU. Bez ove podrške i koordinaci­je, nije fer očekivati od Turske da spreči novi talas migracije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia