Blic

Banjak uz osmehe zadužio dres sa brojem 3

-

da „igra svoju igru”, a navijače je oduševljav­ao akrobtskim odbranama. Karijeru je završio sa 35 postignuti­h golova!

Odbrana ne može da počne bez legendarno­g Roberta Karlosa (168 cm), koji je bio ispred svog vremena. Igrao je modernog beka kakvog svi klubovi danas traže. Iako nije video gol iza živog zida, njegovi slobodnjac­i su nešto o čemu će se pričati još vekovima.

Pored Karlosa, a ispred Kamposa, postavili smo borbenog Čileanca Garija Medela (171 cm) koji je udarao i na za glavu više protivnike. Za razliku od Medela, centimetar niži Filip Lam je igrao kao gospodin. Prefinjen, uvek na mestu, bez straha da stane pred centarfore dvometraše.

A, evo i zašto je Mesi centar u ovom timu. S njim na sredini terena igraju Italijan Marko Verati (165), Ngolo Kante (168) i Leov dugogodišn­ji saigrač Ćavi (170). Mada, mirne duše bismo Veratija mogli da zamenimo sa našim Dragoslavo­m Šekularcem (171), čovekom koji je znao sve sa loptom, a koji nas je napustio 5. januara 2019. godine. Što se napada tiče, mesto u startnih 11 dobili su Lorenco Insinje (163), veliki Dijego Armando Maradona (165) i pomalo zaboravlje­ni Sebastijan Đovinko (160), koji je devet sezona proveo u Juventusu, a sada u 33. godini igra za Al Hilal.

A kada smo izabrali 11 najboljih igrača niskog rasta, red je da se pozabavimo i košarkašim­a na fudbalskom terenu. Najviši golman je Čeh Tomaš Holi koji brani za Ipsvič i visok je 2,06 metara. Mi smo ipak za „jedinicu” izabrai Tiba Kurtou (199), Belgijanca koji u poslednjoj deceniji brani na vrhunskom nivou, i to za velike klubove - Čelsi, Atletiko Madrid i sada Real. Mesto uz levu liniju zauzima 192 centimetra visoki Žerom Boteng, koliko ima i legendarni Loran Blan, na desnoj strani. U tandemu štopera su Virdžil van Dajk (193) i Žerar Pike (194).

Čast da bude defanzivni “srednjak” u timu dvometraša dobio je naš Nemanja Matić (194), pored kog igra još jedan Belgijanac, Maruan Felaini (194). Trojku na sredini terena dopunjuje veliki Brazilac, Brazileiro Sampajo de Souza Vijera de Olivjera, ili kratko i jasno - doktor Sokrates. Zbog stila i načina na koji se kretao dobio je nadimak „doktor“, a ljubitelji fudbala su ga prepoznava­li i po karakteris­tičnoj bradi i znojnici na glavi. Do pojave interneta je postojao mit da je Sokrates stvarno završio medicinu, i to u Dablinu, ali je dokazano da je to bila samo želja fanova koji su se divili 192 centimetra visokom brazilskom divu. Sokrates je preminuo 4. decembra 2011. u 57. godini.

Vođa napada je u odnosu na kolege niski Zlatan Ibrahimovi­ć (195) koji će za loptu u skok igri morati da se bori sa 201 centimetar visokim Piterom Kraučom. Za sam špic imali smo malu nedoumicu obojica su visoki 202 centimetra i obojica su zaslužili mesto u prvoj postavi. Mi smo prednost dali našem Nikoli Žigiću u odnosu na Čeha Jana Kolera. Ako ništa, Koler je u klupskoj karijeri dao 199 golova, a popularni Žiga 208.

Doskorašnj­i fudbaler Olimpije Maki Banjak priključio se pripremama Partizana, koje se odvijaju na Zlatiboru. Novo pojačanje crno-belih dočekali su potpredsed­nik kluba Vladimir Vuletić, zamenik generalnog direktora Milorad Nikolić, kao i saigrači Sejduba Suma i Umar Sadik.

Banjak je došao u Srbiju čim je u Sloveniji završio profesiona­lne obaveze. Snažni defanzivac, koga su crno-beli čekali godinu dana, u svim takmičenji­ma minule sezone odigrao je 30 utakmica za Olimpiju i postigao jedan gol, a ukupno je za slovenački klub sakupio 62 meča, u kojima i dvaput bio strelac.

Frank Maki Banjak je rođen 7. juna 1995. u Tobanjeu, u Kamerunu. U otadžbini je igrao za Akademiju „Samujel Eto“, a Evropi je, potom, bio član mlađih selekcija Barselone. Kasnije se dokazivao u B-timu Nanta, Saragosi i Admiri Vaker, da bi poslednje dve sezone proveo u Olimpiji.

Fudbaleri crveno-belih odigraće treću kontrolnu utakmicu letnjih priprema na stadionu “Rajko Mitić”! Izabranici Dejana Stankovića imaće proveru protiv Kruševljan­a večeras od 19 časova, bez prisustva publike.

Ekspedicij­a Partizana se danas vraća u Beograd, a sutra će izabranici Save Miloševića odigrati kontrolnu utakmicu protiv ekipe Proletera. Banjak je odradio svoj prvi trening s ekipom Partizana, a u crno-belom dresu zadužio je broj 3.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia