Blic

Zlo je među nama, ali ga niko ne vidi

-

engleski FILOZOF tomas hobs Je temeljno obradio frazu – čovek je čoveku vuk. pre nego što je začeta civilizaci­ja i pre nego što su uspostavlj­ene norme i pravila, svet je funkcionis­ao po principu nagona. Formiranje­m društva i sveta koji poznajemo nastali su pojedinci koji osećaju konstantnu represiju društvenih stega. pre nego što je psihologij­a uzela svoj istorijski zamah, osobe koje se nisu uklapale u novostvore­ni sistem smatrane su otpadnicim­a ili opsednute mračnim silama. U romanu Kejlaba Kara “The Alienist” u 19. veku postojali su stručnjaci koji su se bavili ljudima čiji su mentalni problemi protumačen­i kao udaljenost od njihove prave prirode. istoimena serija prati jezive događaje koji su zadesili Njujork pred sam kraj 19. veka i čoveka koji se bavio neshvaćeni­m ljudima.

Nakon razvoja tehnologij­e i industrijs­ke revolucije veliki gradovi u Evropi i Americi pretvoreni su u mračna i maglovita mesta. Njujork se ništa nije razlikovao od ostatka sveta. Dekadencij­a, sukob moralnih načela i sveopšteg moralnog haosa, ubistva, javne kuće, korumpiran­a vlast i nesrećni narod.

Neočekivan­i hit kablovske televizije TNT “The Alienist” 2018. godine posle uspešnih 10 epizoda koje su svakog vikedna okupljale po 3,5 miliona gledalaca pored malih ekrana dobio je veštačko disanje i novi život na Netflixu. Sa striming uzletom i nešto dužom televizijs­kom pauzom, drugi krug vožnje u kočiji sa doktorom alijenisto­m lazlom Kajslerom, prvom ženom u njujorškoj policiji Sarom Hauard i novinarom “Njujork tajmsa” Džonom Murom je poput okupljanja sa starim prijatelji­ma. Stari prijatelji su se promenili, što je posle dvogodišnj­e pauze bilo očekivno. Ne do granice neprepozna­tljivosti, ali vidno modernizov­ani i scenarijsk­i previše naoštreni.

Keri Fukunaga (True Detective, Maniac) je trebalo da bude reditelj i glavni čovek na drugoj sezoni. Njegova vizija je ipak prepuštena Dejvidu Kafriju (peaky Blinders) i Stjuartu Karolanu, dok je genijalni Fukunaga kontrolisa­o šta rade njegove kolege dok sedi u stolici izvršnog producenta. potpuna promena scenarista i reditelja za potrebe druge sezone “The Alienist” učinila je ovu truckavu vožnju u kočiji sa čuvenim trojcem manje avanturist­ički raspoložen­om, znatno manje filozofski nastrojeno­m i na kraju krajeva, više linearno detektivsk­i usmerenom. To ne znači da točkovi nisu podmazani i da napadi zevanja vladaju u malom prostoru sa Krajslerom, Sarom i Džonom.

U mračnoj ledenoj noći u prvoj sezoni izbezumlje­ni policajac od muke nije mogao ni glas da pusti kad je video unakaženo telo dečaka. U kišnoj noći punoj zla u drugoj sezoni čuje vrisak majke u porodilišt­u, ali plač bebe ne odzvanja hodnicima. Kad se kiša smirila, a vetar stišao, arlaukanje lokalnih senzaciona­lističkih medija ranim jutrom (pulicer bi bio jako ponosan) bubnjalo je u ušima sa naslovom: “MAJKA MONSTRUM: Žena koja je ubila svoju bebu danas na električno­j stolici”.

Marta Nap tog sumornog jutra podelila je Njujorčane. Jedni su protestova­li ispred zatvora sa zahtevom da se nesrećna žena pusti jer telo bebe niko nije našao. Drugi predvođeni doktorom Markoom zagovornic­i su teze da je psihotična žena počinila neljudski i bezbožničk­i zločin.

Alijenista Krajsler obećao je Marti da će naći njeno dete, Sara je u prvom redovima na pogubljenj­u pozvala prisutne da se oslone na zdrav razum i obustavlja­nje divljaštva, dok je Džon Mur, kao i obično, uplašeno bez bunta stajao u uglu i gledao civilizaci­jsku propast.

Dok je veće staraca zadovoljno mudrovalo i gledalo pogubljenj­e, mediji su se spremali da poseju strah i trepet među Amerikanci­ma u odnosu sa Španijom. Niko nije imao vremena da primeti da zlokobna figura otima novorođenč­ad i majkama ostavlja unakažene lutke za uspomenu i nemiran san. Slučaj koji će trio ponovo okupiti je nestanak bebe španskog konzula. iza otmice se kriju tragovi mentalnog nesklada, veštičaren­ja i perverznih odlika posrnulog društva.

“The Alienist: Angel of Darkness”, kao i prva sezona, unosi nemir prikazom mračnih ulica kojima se širi miris truleža i alkohola. Moralno degradiran­i pojedinci viših i nižih ešalona društva i dalje vedre i oblače živote ljudi sa kojima dele životni prostor. Na papiru savršena ideja u stvarnosti je nekoliko koraka, barem u prve dve epizode, iza onoga što bi “The Alienist” mogao da bude.

priča o otmici dece i bizarnim ritualima se odvija po standardno­j scenarijsk­oj formi detalja i likova koji ulazi i izlaze iz priče po potrebi. Tok radnje se žmurećki može napipati. Kreativni tim zasad nikako ne koristi potencijal Krajslera, kao što je radio u prvoj sezoni, već se više fokusira na Saru Hauard, čiji narativ vodi seriju ka vrlo standardiz­ovanoj detektivsk­oj priči.

“The Alienist: Angel of Darkness” daleko je od nečega što je savršeno, ali kičma serije (glavni likovi i atmosfera) su dovoljan motiv da se viri kroz špijunku do kraja serije jer ipak ostaje pitanje ko je ubica i koji je njegov pogani poriv bio u ovom učmalom kutku sveta.

NEOČEKIVAN­I HIT KABLOVSKE TELEVIZIJE TNT 2018. GODINE POSLE USPEŠNIH 10 EPIZODA KOJE SU SVAKOG VIKENDA OKUPLJALE 3,5 MILIONA GLEDALACA DOBIO JE VEŠTAČKO DISANJE I NOVI ŽIVOT NA NETFLIXU

„THE ALIENIST: ANGEL OF DARKNESS“DALEKO JE OD NEČEGA ŠTO JE SAVRŠENO, ALI KIČMA SERIJE JE DOVOLJAN MOTIV DA SE VIRI KROZ ŠPIJUNKU DO KRAJA SERIJE JER IPAK OSTAJE PITANJE KO JE UBICA

SNEŽANA DAKIĆ

TV lice i voditeljka Snežana Dakić poželela je da ovo leto provede sa ćerkom kod svog prijatelja u Italiji, međutim, njeni planovi su se očigledno promenili usled pandemije. - Trenutno ništa nemam u planu, osim par vikenda u izletištim­a po Srbiji i Republici Srpskoj. Planirala sam da idem s prijatelji­ma i ćerkom u srednji deo Italiije gde moj drug ima divnu kuću, a i lepi su predeli tamo, ali s obzirom na to da je trenutno drugi talas, ne znam da li će Italijani otvoriti granice. A i najsigurni­je je ovde, blizu Kliničkog centra. Tako da ću ovo leto provesti u Srbiji, tamo gde nisam imala prilike da otputujem - kaže Dakićeva za „Blic“.

Ljubavni par Bojana Barović i Nikola Rokvić iskoristil­i su lepo i sunčano vreme da obiđu manastir „Manasija“koji je na njih po svemu sudeći ostavio snažan utisak. Bojana se priseća tog putovanja sa suprugom i decom Leonom i Simeonom, koje joj se urezalo u sećanje. - Ulazimo u divni manastir Manasija i u tom momentu na razglasu kreće pesma „Mi smo deca neba”, na šta se ona onako najiskreni­je oduševljav­a i govori kako je to njena pesma. Moje dete neba - podelila je impresije Bojana o doživljaju sa svojom naslednico­m.

Da sve što je brzo ne mora biti kuso, u šta veruje naš narod, svedoči bračni par Jelisaveta Orašanin i Miloš Teodosić. Njih dvoje su izlazili svega četiri meseca, a onda su upriličili bajkovitu svadbu u jednom prestižnom beogradsko­m restoranu, koja je bila organizova­na po ugledu na one u Holivudu. Sa osmehom na licu i sjajem u očima, Jelisaveta i Miloš su se zakleli na večnu ljubav, a svoju romantičnu priču grade ne osvrćući se na zle jezike.

iako se šuškalo da im je brak na klimavim nogama, njih dvoje nisu ni pokušali to da demantuju. Borili su se za potomstvo pa je njihova porodica proširena ćerkicom petrom, a uskoro stiže i novi član.

Da ju je od najranijeg detinjstva privlačio sport, svedoči i to da je Jelisaveta Orašanin pohađala Sportsku gimnaziju na Dorćolu gde je i odrasla. ljubav prema sportu je gajila i kasnije, pa tako kada se udala za Miloša Teodosića, znala je šta njegov posao donosi i da će često odsustvo od kuće biti nešto sa čim će se redovno susretati.

- Ja sam bivši sportista i u mojoj kući se uvek pratio sport i mogu da kažem da znam Miloša sa malih ekrana i da poštujem i cenim njegov talenat. On je za mene umetnik na terenu. Sećam se, kada sam ga upoznala, bila sam sa Tamarom Krcunović. To je bilo jako davno. Sećam se da smo bili za istim stolom, sedeli, pričali. Nisam se zaljubila na prvi pogled.

On je tada bio zaljubljen kao i ja, što je bilo potpuno u redu. Kasnije, kada više nisam bila zaljubljen­a i kada on više nije bio zaljubljen, a kada sam ga opet srela, shvatila sam da je to to. Kad se zaljubim ne radi mi mozak, kakav mozak... (smeh) Taman posla, pa gde je onda tu ljubav? - rekla je Jelisaveta Orašanin gostujući u emisiji “Balkanskom ulicom”.

Glumica i košarkaš upoznali su se u decembru 2016. godine preko zajednički­h prijatelja dok je Miloš igrao u Moskvi, a Jelisaveta, kao i do tada, živela u Beogradu. iako su pokušali da sakriju vezu od medija, romansa je ubrzo otkrivena, a interesova­nje javnosti za ovaj par nije jenjavalo.

ŽIVOT U AMERICI

Samo četiri meseca nakon što su počeli romansu, u aprilu 2017, odlučili su da stanu na ludi kamen, a svadba je zakazana za 25. jun iste godine. Raskošno venčanje organizova­no je u jednom beogradsko­m restoranu, a

Iako su se upoznali dok su bili zaljubljen­i u druge partnere, glumica i košarkaš su na „drugi pogled” shvatili da su suđeni jedno drugom.

slavlju su prisustvov­ale brojne ličnosti iz javnog života Srbije.

Nakon svadbe par se odselio u Ameriku, budući da je Teo tada potpisao ugovor sa košarkaški­m klubom la Klipersi. Život su nastavili u los Anđelesu, gde je najpre otišao Miloš, u avgustu 2017. godine, a Jelisaveta mu se pridružila u novembru kada je završila sa poslovnim obavezama u Srbiji.

- Svi znaju za moju odluku da ne pričam o privatnom životu, a isto razmišlja i Jelisaveta. imam razumevanj­a za interesova­nje medija jer smo oboje javne ličnosti. Zato i hoću da sada prekršim sopstveni princip nekomentar­isanja privatnog života. istina je, ovog leta će biti svadbe. Naravno, srećni smo zbog toga. Molim sve medije za razumevanj­e privatnost­i koju tražimo i na koju imamo pravo. O detaljima svadbe i našim

rekla da košarkaš menja pelene, ali i dok je izlazila u provod, on se brinuo o Petri.

- Uspavam dete, onda otrčim, tri sata đuskam i onda trčim nazad. Za to vreme Miloš čuva ćerku. Inače, na ovom splavu gde snimamo seriju “Vojna akademija” smo pravili devojačko veče drugarici sa klase. Ali nisam tip koji izlazi po splavovima. Više volim elektronsk­u muziku priznala je Jelisaveta.

Miloš koji retko priča o privatnom životu u jednom od šturih intervjua kada je privatan život u pitanju rekao je koliko ga je naslednica promenila.

- Verujem da za svakog čoveka činjenica da je postao otac ima veliko značenje. Takav je slučaj i sa mnom. Iskreno, još se privikavam na tu ulogu. Rođenje ćerke sigurno je bio najlepši osećaj u mom životu. Oni ljudi koji su to doživeli znaju o čemu govorim. Ostaje mi još mesec-dva da se adaptiram. Nisam razmišljao da li će me očinstvo promeniti, ali vrlo moguće da hoće - izjavio je Teodosić, te dodao da se dosta promenio u poslednjih deset godina.

- Sazreo sam kako na košarkaško­m, tako i na privatnom polju. Iza mene je mnogo lepih godina i po Americi, novo i poučno iskustvo. Donekle sam zadovoljan kako se to sve odvijalo - istakao je on.

podrška sa tribina

Jelisaveta redovno ide na utakmice supruga Miloša Teodosića.

- Svaku utakmicu ispratim. Osim toga, šetam svaki dan sa Petrom - naglasila je Jelisaveta.

Na pitanje o jačoj polovini, primetili smo da Jelisaveti uvek zasijaju oči, a kada smo konstatova­li da nam je neobično da ga zove suprug, glumica nam je tada kroz osmeh rekla:

- Možda mi više priliči da ga zovem „žmu“. Ali pošto radimo intervju, moram da se ponašam pristojno (smeh). Jeste da mi više pripada to žmu jer sam sa Dorćola, ali ipak neka bude suprug. Miloš ovih dana trenira.

Pojedini mediji su pisali da je u jednom trenutku došlo do trzavica u braku ovog popularnog para, ali Jelisaveta i Miloš se oko toga nisu nervirali, ne želeći da napisi sruše njihovu sreću. Inače, Jelisaveta i Miloš čekaju drugo dete, ali o tome zasad ne žele da pričaju, već vešto izbegavaju te priče, a lepa glumica ovih dana sa ćerkom uživa na moru.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ćerkici Petri uskoro stiže društvo jer je glumica u blagoslove­nom stanju
Ćerkici Petri uskoro stiže društvo jer je glumica u blagoslove­nom stanju
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia