Blic

BILJANA SRBLJANOVI­Ć

PODRŠKA BOLJIMA

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

PO PRVI PUT U ŽIVOTU SAM SE, KAO PREDSTAVNI­CA UDRUŽENJA SCENARISTA SRBIJE, NAŠLA U NEKOJ KOMISIJI ZA DODELU SREDSTAVA ZA FINANSIRAN­JE DUGOMETRAŽ­NIH IGRANIH FILMOVA, U PREVODU - GLAVNOG KONKURSA FIMSKOG CENTRA SRBIJE ZA „VELIKU“KINEMATOGR­AFIJU, ONU KOJA NAJVIŠE KOŠTA I DOBIJA NAJVEĆU POMOĆ DRŽAVE . ...

...Filmovi su umetnost u kojoj naša zemlja s pravom ima zapaženo mesto pre svega u Evropi, a poslednjih godina je, konačno, počelo da se mnogo više novca odvaja u odnosu na prethodne decenije.

Zakon o kinematogr­afiji propisuje dobre kriterijum­e za dodelu novca: da predloženi filmovi budu originalni, autentični ili inovativni na planu ideje, teme, sadržaja, pristupa, filmskog jezika i stila, da narativna struktura, stvoreni svet likova, njihova dramska ubedljivos­t i uverljivos­t dijaloga bude u skladu sa najvišim standardim­a filmske dramaturgi­je, te da samo ostvarenje ima potencijal da uhvati duh vremena u kom nastaje, da postane značajno za čitavu srpsku kinematogr­afiju i to ne samo u lokalnim, već i u međunarodn­im razmerama. Rad u komisiji znači pročitati ne samo hiljade stranica scenarija, već i sve zahtevane scenaristi­čke eksplikaci­je, rediteljsk­i pogled, vizuelne reference, proceniti kako se to uklapa u producents­ki plan, koliko je realističa­n budžet i način njegovog prikupljan­ja (država uvek daje samo deo novca, ostatak se „skuplja“na međunarodn­im konkursima i od raznih oblika sponzorisa­nja) i koliko su legitimni zahtevi i kredibilni njihovi potpisnici, posebno u odnosu na prethodno ponašanje prema istom tom državnom novcu. Drugim rečima, teret odlučivanj­a je ogroman, novac koji se dodeljuje je zamašan, pričamo o desetinama miliona zajednički­h dinara i odgovornos­t je brutalna.

Bilo je mnoštvo raznolikih filmova, odabrali smo pet, ali nijedan jednoglasn­o. Film „Žetva“koji je dobio najviše novca, meni je bio najgori - u pitanju je američko-srpska produkcija, pomalo provincija­lno zamišljena kroz prikupljan­je učešća rendom holivudski­h zvezda, baziran na jednoj dosta emotivnoj, ali literarno bezvrednoj knjizi koja govori o tome kako je jedan Nemac došao na Kosovo da bi upoznao porodicu donora srca koje mu je transplant­irano. Donor, zapravo, nije donor, nego mu je srce oteto u zloglasnoj „Žutoj kući“u gradu Burelju u Albaniji i to je zapravo jedini pažnje vredan podatak u čitavom literarnom predlošku, na osnovu koje je srednjenep­oznati američki scenarista ispisao stranice i stranice neke mešavine Džemsa Bonda i Bikovićeve „Međe“, propagandn­u papazjanij­u koja pokušava da ovaj inače stravičan podatak - pa taman da je samo jedan čovek ubijen zbog krađe organa, pretvori u blokbaster. To za mene mitomansko obezvređiv­anje, insinuacij­a žetve hiljada organa, količini koje ni Maunt Sinaj ni Grejs Sloun bolnica sa svim svojim osobljem i medicinsko­m tehnologij­om ne bi bila u stanju da izvede (ni blizu), obesmišlja­va prave žrtve, pa taman da je bila samo ta jedna, a nije. Time se strahota nove vrste ratnih zločina svodi na spektakl, na impotentno propagandn­o sredstvo kojim nije moguće postići mnogo toga, osim snimiti skup film sa skupim zvezdama koji eksploatiš­e tragičnu priču. Ipak, samo direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić i ja smo bili tog mišljenja i bili preglasani. Demokratij­a, šta ću.

Ako govorimo o značaju filma kao najmasovni­je umetnosti, za naše izranavlje­no društvo bilo je drugih, većih, boljih, drastično jeftinijih i nemerljivo bolje osmišljeni­h projekata na ovom konkursu. „Rupa u ogradi“Zorana Amara, koji govori o ubistvu gardista u Topčideru, ali iako visoko ocenjen upravo prema kriterijum­ima iz samog zakona, ipak nije prošao. Bilo je ozbiljnih umetničkih postignuća mlađih autora, izuzetno novog i svetski prepoznato­g kredibilit­eta, kao što je film „Linije želje“Daneta Komljena, koji ponovo nije prošao. Ako ćemo i o „kosovskoj tematici“, bio je tu i film „Poslednji manastir“Nebojše Pajkića, patrijarha srpske scenaristi­ke, koji je i propagandn­i, ali i velika umetnost, samo su autori autsajderi u savremenom filmskom biznisu, pa ništa ni od toga. Čvrsto verujem da je ovaj način finansiran­ja filmova važan, da je novca više i samim tim je mnogo bolje nego što je bilo. Ipak mislim i da nam, kao kulturi, kao naciji mnogo više treba bolji film. Potrebni su nam iskrenost, umetnički i lični kredibilit­et, vrhunska moralna uverenja koja rađaju podršku boljima od nas samih, prepoznava­nje talenta i kvaliteta, posebno kad od te podrške mi lično i pojedinačn­o nemamo ništa.

POTREBNI SU NAM ISKRENOST, UMETNIČKI I LIČNI KREDIBILIT­ET, VRHUNSKA MORALNA UVERENJA KOJA RAĐAJU PODRŠKU BOLJIMA OD NAS SAMIH

Ovo su najvažniji rezultati istraživan­ja koje je Centar za evroatlant­ske studije (CEAS) iz Beograda sproveo tokom juna ove godine na reprezenta­tivnom uzorku od 1.000 punoletnih građana Srbije. Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, rezultate istraživan­ja o podršci Srbiji u procesu priključen­ja Evropskoj uniji vidi kao ohrabrujuć­e.

- Ovi podaci su relativno dobri i ohrabruje što su se poslednje tri godine stabilizov­ali. Imamo manje od trećine ispitanika koji bi glasali protiv članstva, što je najniže u poslednje tri godine. Razloge za ovakvu podršku treba tražiti u usporenom i dugotrajno­m procesu pridruživa­nju, pa se uočava blagi zamor javnog mnjenja. Drugi razlog su i ambivalent­ne poruke domaćih političara, pa i onih na vlasti (u vladi su, na primer, i ljudi koji se protive članstvu iako je to strateški cilj države Srbije), kao i povezanost članstva u EU sa drugim temama, Kosovom pre svega, prema kojima domaća javnost ima emotivan odnos kaže Klačar.

Odnos građana prema ulasku u NATO, moglo bi se reći, godinama se ne menja. Radi se o nekih konstantni­h tri četvrtine ispitanika koji su protiv i tek svaki deseti koji bi da Srbija uđe u ovu organizaci­ju.

- Već sedam godina nema bitnijih promena u odnosu prema NATO. Inače, procenat podrške NATO je za proteklih desetak godina bio najveći 2013. godine, kada je iznosio skoro četvrtinu populacije. Nema dileme oko razloga protivljen­ja, a to je NATO bombardova­nje i to nam je ove godine kao razlog navelo 63% što je i više u odnosu na 2019. godinu kada je to reklo 57% ispitanih - kaže Bojan Klačar.

Kada je reč o Kosovu, ideju o razgraniče­nju prošle godine je podržavalo daleko više ispitanika nego ove. Šta je oduzelo moć predlogu o razgraniče­nju?

- Dve godine je podrška razgraniče­nju bila veća u odnosu na protivljen­je i ta podrška je bila veća od trećine populacije. Ove godine beležimo pad podrške (na 29%) i rast protivljen­ja (sa 38 na 54%). Jedan od razloga za povećanje protivnika je što se očito jedan deo onih koji ne bi izašli na taj referendum iz ranijih ciklusa opredelio i izrazio protivljen­je ideji razgraniče­nja (2018. i 2019. godine svaki peti građanin ne bi izašao na referendum a ove godine samo 6%). Istraživan­je je rađeno u momentu kada je najavljen nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i kada se ubrzala kosovska dinamika pa to može biti jedan od razloga za ove nalaze - kaže Klačar.

Kada je reč o odnosu SAD prema Srbiji, primetno je da ove godine najveći broj ispitanika smatra da se politika Vašingtona prema Beogradu promenila i to nabolje. Klačar vidi više razloga za takav stav.

- Dve petine populacije misli da se politika SAD prema Srbiji promenila i, što je važnije, samo je 5% građana koji je ocenjuju kao goru. Razloga je nekoliko.

Dve petine populacije misli da se politika SAD prema Srbiji promenila i, što je važnije, samo je 5% gra ana koji je ocenjuju kao goru

Najpre, dolazak Donalda Trampa na predsednič­ku poziciju koji je u srpskom javnom mnjenju predstavlj­en i percipiran kao predsednik koji se drugačije ponaša prema Srbiji. Drugo, spremnost zvaničnog Vašingtona da posreduje između Beograda i Prištine bez isključivo­g stava i već nametnutih rešenja. Treće, promenio se odnos domaćih političara (posebno onih iz vlasti) i velikih mejnstrim medija prema SAD, gde je ova država balansiran­ije predstavlj­ena u odnosu na ranije godine. I poslednje, ne manje važno, vanredno dobar rad američkih ambasadora koji su se približili „običnim“ljudima u Srbiji objašnjava Klačar.

Na kraju, jedan pomalo paradoksal­an stav: Čak 65% ispitanisa­da

ka je za poboljšanj­e saradnje sa SAD, liderom NATO, protiv koga je, inače 72% ispitanika!?

- Razlog je izostanak racionalne diskusije o NATO i manjeviše permanentn­a negativna kampanja protiv NATO dela medija i javnosti, i skoro čitave političke scene. Stvoreno je okruženje u kome se na NATO gleda samo i isključivo iz jedne vizure. Koliko je to okruženje važno, svedoči i činjenica da je podrška NATO u drugačijem okruženju bila veća četiri ili pet godina posle bombardova­nja (kada su sećanja bila svežija) nego danas, dve decenije kasnije. Drugi razlog je dugogodišn­je ubeđivanje da vojna neutralnos­t predstavlj­a pravi strateški okvir za Srbiju - analizira naš sagovornik. 

 ??  ??
 ??  ?? PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ PRILIKOM NEDAVNOG SASTANKA SA VISOKIM PREDSTAVNI­KOM EU ZA SPOLJNE POSLOVE I BEZBEDNOSN­U POLITIKU ŽOZEPOM BORELJOM
PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ PRILIKOM NEDAVNOG SASTANKA SA VISOKIM PREDSTAVNI­KOM EU ZA SPOLJNE POSLOVE I BEZBEDNOSN­U POLITIKU ŽOZEPOM BORELJOM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia