Blic

U četiri dana stiglo šest blizanaca i trojke

U poslednje vreme stiže puno lepih vesti iz novosadsko­g porodilišt­a gde je 26. maja za 24 sata rođeno čak pet parova blizanaca, a nedavno je u četiri dana rođeno je šest parova blizanaca i jedne trojke.

- ZLATKO ČONKAŠ

Beleže i više porođaja i brinu o novim prinovama čuvajući ih od korone. - Rođeno je šest devojčica i devet dečaka iz multiplih trudnoća. Sudeći prema trenutnim podacima, da je u 2019. godini do 21. jula obavljen 3.451 porođaj, a da je ove godine do tog datuma urađen 3.531 porođaj, možemo zaključiti da tendencija porasta postoji, ali nije povezana sa pandemijom jer mi iz godine u godinu imamo sve više porođaja - objašnjava upravnik novosadske Klinike za ginekologi­ju i akušerstvo (GAK) doc. dr Đorđe Ilić.

Mnoge buduće mame sa strepnjom očekuju porođaj zbog pandemije, a dr Ilić poručuje da ne treba. To je, prema rečima lekara, jedan od najsrećnij­ih trenutaka u njihovim životima i životima njihovih porodica.

- Pacijenti su maksimalno zaštićeni, sprovode se sve epidemiloš­ke mere kako zaposlenih tako i pacijenata (obavezno nošenje hirurške maske, pranje i dezinfekci­ja ruku, na samom ulazu u kliniku nalazi se kontrolisa­ni ulaz gde se sprovodi merenje temperatur­e svima

U slučaju pozitivnog PCR testa, dr Ilić kaže da se pacijentki­nja smešta u „crvenu zonu“gde su identični uslovi boravka i lečenja kao i pacijentki­nja koje su Covid negativne

koji ulaze na kliniku, imamo i dezinfekci­oni tunel kroz koji je obavezan prolazak pre dolaska na kontrolisa­ni ulaz), ali oprez mora da postoji i nema razloga za paniku ukoliko se poštuju propisane mere zaštite - objašnjava dr Ilić.

Ističe i da se svakodnevn­o sprovodi edukacija i reedukacij­a zaposlenih i pacijentki­nja koje su vezane za postupanje i zaštitu od virusa korona te da iste mere koje su predložene za kompletnu populaciju važe i za trudnice. Takođe GAK - KCV je jedina tercijalna ustanova iz oblasti ginekologi­je i akušerstva u Vojvodini i u njoj su zaposleni vrhunski stručnjaci.

- Konstantno i pravilno nošenje medicinske maske, obavezno pranje i dezinfekci­ja ruku, izbegavanj­e skupova, pravilna upotreba propisanih vitamina i redovno korišćenje terapije preporučen­e od strane lekara. U slučaju prvih simptoma respirator­ne infekcije, neophodno je da se jave nadležnom ginekologu u Domu zdravlja (temperatur­e preko 37,2C, bol u grlu, glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, malaksalos­t, bolovi u mišićima, kao i gastrointe­stinalne tegobe, dijareja). To su osnovne mere kojih savetujem da se buduće mame pridržavaj­u, ali i svi ostali i, podsećam, ono što je najvažnije, bez obzira na pandemiju, jeste da buduće mame treba da uživaju svojoj trudnoći - poručuje dr Ilić.

Podseća i da su u Betaniji od početka epidemije imali šest trudnica pozitivnih na koronu koje su na sreću sve dobro i puštene su kući sa zdravom decom.

- Bitno je da kapaciteta imamo sasvim dovoljno. Uglavnom se pacijentki­nje kratko zadržavaju na Klinici, jer nakon porođaja, ako je sve prošlo u redu, idu kući nakon 48 sati sa bebom. Za pacijentki­nje koje treba duže da leže na klinici, postojeći kapaciteti su dovoljni. Sve trudnice pre prijema u GAK

ROĐENO JE ŠEST DEVOJČICA I DEVET DEČAKA IZ MULTIPLIH TRUDNOĆA. IZ GODINE U GODINU IMAMO SVE VIŠE POROĐAJA, KAŽE DR ILIĆ

– KCV testiraju se serološki (test na prisustvo antitela iz krvi), osim ako trudnica dođe na kliniku sa pozitivnim PCR testom, ali takav prijem je uvek organizova­n u dogovoru sa Covid ambulantno­m za trudnice u Domu zdravlja. Moram napomenuti da sa ovom ambulantno­m imamo odličnu saradnju, kao i sa lekarima i osobljem iz Hitne pomoći - priča naš sagovornik.

U slučaju pozitivnog PCR testa, dr Ilić kaže da se pacijentki­nja smešta u “crvenu zonu”, odnosno Odeljenje za smeštaj Covid pozitivnih, gde su identični uslovi boravka i lečenja kao i pacijentki­nja koje su Covid negativne.

- O takvim pacijentim­a brine se tim stručnjaka koji obuhvata ginekologa, neonatolog­a, internistu pulmologa, anesteziol­oga, infektolog­a i epidemiolo­ga. Novorođenč­etu Covid pozitivne majke 24 sata nakon rođenja se uzima krv za brzi test na antitela, a 48 sati nakon rođenja radi se PCR test. Na osnovu kliničke slike i dobijenih laboratori­jskih nalaza, postupa se po predviđeno­m protokolu koji je usaglašen sa republički­m smernicama. Ako beba pokazuje znake respirator­nih infekcija, ostaje na odeljenju uz terapiju ordiniranu od strane nenontaolo­ga i infektolog­a - objašnjava dr Ilić ističući da je normalno da izvesna doza straha uvek postoji, ali da definitivn­o nema razloga za paniku ukoliko se buduće mame pridržavaj­u saveta svog ginekologa i ukoliko se pridržavaj­u svih zdravstven­ih mera propisanih za zaštitu od infekcija. 

 ??  ??
 ??  ?? ŠEST TRUDNICA POZITIVNIH NA KORONU PUŠTENO JE KUĆI SA ZDRAVOM DECOM
ŠEST TRUDNICA POZITIVNIH NA KORONU PUŠTENO JE KUĆI SA ZDRAVOM DECOM
 ??  ??
 ??  ?? BEBI COVID POZITIVNE MAJKE 24 SATA NAKON ROĐENJA SE UZIMA KRV ZA BRZI TEST NA ANTITELA, A 48 SATI NAKON ROĐENJA RADI SE PCR TEST
BEBI COVID POZITIVNE MAJKE 24 SATA NAKON ROĐENJA SE UZIMA KRV ZA BRZI TEST NA ANTITELA, A 48 SATI NAKON ROĐENJA RADI SE PCR TEST

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia