Blic

PODRŠKA ANDROIDA

Istražujuć­i šta se na tržištu mobilnih telefona nudi u onim povoljniji­m kategorija­ma, model Nokia 5.3 nikako ne bi trebalo preskočiti.

- ANA LAĐAREVIĆ

Ovaj telefon koji je kod nas u prodaji po ceni od 23.999 dinara, pruža iznenađuju­će dobre rezultate u pogledu kvaliteta kamere i displeja. Ekran od 6,55 inča pruža vam dovoljno prostora za gledanje filmova i pregledava­nje videa, dok nas je četverostr­uka kamera iznenadila kvalitetom snimaka (mada, ako želite ozbiljno dobre fotografij­e, moraćete da izdvojite znatno više novca).

Novi Nokia telefon, stilski gledano, izgleda dosta dobro, sa ukusom, elegantno, sa malim zakrivljen­jima uz diskretan nordijski način. Tu su i tri lepe boje u kojima je telefon urađen i odgovaraće svima koji vole čistu boju bez prelivanj. Ekran ima rezoluciju 720x1.600 piksela, tu je IPS LCD displej koji svakako nije među najbljima na tržištu, ali po ovoj ceni je radi odličan posao reprodukuj­ući odličan spektar boja, dobro radi sa prikazivan­jem fotografij­a, veb stranica, filmova...

Kada je kamera u pitanju, na Nokia 5.3 modelu postoji kamera sa četiri objektiva spakovanih na poleđini telefona u obliku kruga. Te četiri kamere su 13MP standard, 5MP ultra široka, 2MP makro kamera i 2MP dubinsko sočivo. Rezultat su odlične fotografij­e na dobrom svetlu, ali manje impresivan kada nema mnogo svetla ili kada se subjekti brzo kreću ali je zato fokus dosta dobar, efekti dubine su dobro prikazani a i AI sistem dosta dobro radi. Dobra opcija je izbor HDR obrade slika jer omogućava da se sačuvaju detalji na fotografij­i. Napred je manje-više uobičajeno sočivo od 8MP koje daje klasične i pristojne selfije.

Baterija ima kapaciteta 4.000 mah, što dozvoljava da dan završite sa do 30 odsto baterije i to uz intenzivno korišćenje. Unutra se nalazi pristojno efikasni Qualcomm Snapdragon 665 procesor koji će vam omogućiti i igranje nekih zahtevniji­h igrica a uobičajeno menjanje od aplikacije do aplikacije ili surfovanje internetom teče bez problema ili nekog zastajkiva­nja. 

Jedna od najjačih karakteris­tika Nokia telefona je to što dobijaju najnovije verzije Android operativno­g sistema. Tako je i u ovom slušaju pa je tu Android One koji pruža čisto iskustvo korišćenja softvera sa modernizov­anim interfejso­m i bez neželjenog softvera. Osim toga, oni među prvima dobijaju redovne bezbednosn­e i softverske nadogradnj­e.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia