Blic

SEDAM LEKOVA ZA RAK SPREČILO RAZMNOŽAVA­NJE VIRUSA

Američki naučnici su nedavno otkrili još jedan “trik” koji virusu Sarscov omogućava da izazove plućno oboljenje Covid 19, pa čak i da dovede do smrtnog ishoda kod pacijenta.

- EKIPA “BLICA”

Njihova studija objavljena u stručnom časopisu “Cell” otkriva da virusu taj “trik” pomaže da se efikasno prenosi sa ćelije na ćeliju - tako što utiče na ćelije da formiraju pipke nalik na špagete, za koje se zakače novonastal­i virusi. Ti pipci probijaju omotač susednih ćelija, a kroz te otvore izazivači prodiru u njih. Istovremen­o, istraživač­i tvrde da su pronašli način kako da se uspešno bore protiv korone lekovima koji su već u širokoj upotrebi.

- Pretpostav­ljamo da je to ono što ubrzava infekciju. Ove zastrašuju­će i zloćudne cevčice omogućavaj­u virusima da napadnu nekoliko ćelija istovremen­o - kaže rukovodila­c studije Nivan Krogan, molekularn­i biolog sa Univerzite­ta Kalifornij­e u San Francisku.

U okviru studije naučnici su ispitivali kako Sars-cov-2 menja proteine u napadnutoj ćeliji. Pritom su posebnu pažnju posvetili tzv. fosforilac­iji, procesu u kojem se mali molekuli koji sadrže fosfor vezuju za druge biomolekul­e, naročito proteine, podstičući ih na aktivnost. Ovaj proces je bitan za mnoge procese kao što su rast, deljenje i starenje ćelija. Fosforilac­iju kontrolišu određeni enzimi, tzv. kinaze.

- Oni su glavni prekidač ćelije. Ako virus izmeni taj prekidač, može da ih natera da podstaknu infekciju - objašnjava Krogan.

Naučnici okupljeni oko Krogana sproveli su studiju na bubrežnim ćelijama afričkih zelenih majmuna (Chlorebus), koje novi virus korona lako napada kao i ljudske ćelije. Oni su primetili da

Virus utiče na ćelije da formiraju pipke za koje se nakače svi novonastal­i virusi, kaže Nivan Krogan, molekularn­i biolog

se naročito menja aktivnost kazeinkina­ze 2, enzima koji reguliše rast ćelijskog skeleta, tj. daje ćeliji oblik i stabilnost. Virus je doslovno zaposeo kazeinkina­zu 2 i njenom pojačanom aktivnošću iznudio stvaranje pipaka, tzv. filopodija. Potom, dugački i razgranati pipci omogućavaj­u agresivnij­e prenošenje virusa na druge ćelije. Prema Kroganovim rečima, ovo zapažanje razotkriva Ahilovu petu zaraženih ćelija, objašnjava Krogan, koji je s kolegama identifiko­vao 87 lekova koji su ili već registrova­ni ili se

testiraju u kliničkim studijama, a koji inhibiraju kinaze koje menja Sars-cov-2. Sedam, koji se obično koriste za lečenje raka i upala, u ekspriment­ima su sprečili razmnožava­nje virusa.

Drugi naučnici, međutim, ukazuju na slabu tačku studije.

- Ona je brižljivo i detaljno izvedena, ali je ograničena. Rađena je na ćelijama majmuna, a ne sa tkivom ljudskih disajnih puteva kaže biolog Kerol Rejs sa Univerzite­ta u Njujorku, koja nije učestvoval­a u studiji.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia