Blic

Putnici ne mogu u avion za Tursku i Egipat bez polise putnog osiguranja

-

Zasad nemamo nijednog pozitivnog gosta u te dve zemlje, sezona teče dobro, kaže Aleksandar Seničić

ZA ODLAZAK U Tursku i Egipat nije potrebno testiranje, meri se samo temperatur­a, naveo je direktor Jute Aleksandar Seničić.

Ističe da je putnicima za ulazak u te zemlje potrebna polisa putnog osiguranja koja pokriva bolest Covid 19. Seničić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-A, naveo da realizacij­a putovanja u Tursku i Egipat zavisi isključivo od epidemiolo­ške situacije.

- Ona se menja iz dana u dan, uslovi za putovanje se menjaju iz dana u dan. U ovom trenutku i Turska i Egipat imaju takve uslove da nije potreban test, nisu potrebni nikakvi posebni uslovi, dakle meri se isključivo temperatur­a objašnjava Seničić.

Dodaje da nijedan putnik ne može ući u avione za Tursku i Egipat bez polise putnog osiguranja.

- Agencije insistiraj­u na njima jer ove države ne pokrivaju kompletno lečenje u bolnicama ako do njega dođe. Na sreću imamo već osiguravaj­uće kuće u Srbiji koje imaju polise, insistira se da je svaki putnik ima kako bismo pomogli i njima i nama u organizaci­ji njihovog boravka - objašnjava direktor Jute.

Dodaje da zasad tamo nemamo nijednog pozitivnog gosta i da sezona teče dosta dobro.

- Hoteli su se dobro organizova­li i jedan deo hotela ostavljen je za one koji su eventualno pozitivni na Covid test navodi Seničić.

Pa, ipak, iako su Turska i Egipat,

makar zasad, “korona fri” destinacij­e, stanje na terenu govori da se velika većina srpskih turista odlučila da ovo leto ipak provede u Srbiji.

- U Hurgadu smo stigli pre dva dana. Ovde je sablasno prazno, barem kada je reč o hotelu gde smo mi odseli. Prema rečima zaposlenih, hotel je popunjen samo sa 17 odsto kapaciteta. Bili smo ovde i prošle godine i zaista je neuporediv­o. Hotelska plaža je gotovo prazna, ležaljke na bazenu su uredno poslagane, ali ih niko ne koristi. No, i ovaj mir i tišina prijaju - rekli su čitaoci “Blica” koji se trenutno nalaze u tom letovališt­u.

Prema njihovim rečima, Egipćani vode računa o higijeni i prevenitni­m merama, a ove godine je turistička viza, koja inače košta oko 40 dolara po osobi, besplatna.

- Na aerodromu koferi i torbe se dezinfikuj­u. Tako je i u autobusima koji vas razvoze do hotela. Na ulazu u hotel sačekali su nas radnici koji su prvo dezinfikov­ali sav prtljag - objašnjava­ju za “Blic” srpski turisti. Istovremen­o, gotovo polovina hotela u Crnoj Gori zatvorena je zbog manjka turista i pitanje je da li će se otvarati ove godine, piše „Pobjeda“. Na području opštine Budva otvoreno je 50-ak hotela. U Baru su otvorena 23 hotela, dok je u Herceg Novom otvoreno 13 hotela od ukupno 41 registrova­nog objekta, a privatni sektor gotovo nije počeo ni da radi. Većinu turista čine domaći gosti.

Milica Marković

 ??  ?? polise putnog osiguranja su obavezne jer ove države ne pokrivaju kompletno lečenje od korone
polise putnog osiguranja su obavezne jer ove države ne pokrivaju kompletno lečenje od korone
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia