Blic

Za 30. avgust u Crnoj Gori zakazani izbori OPOZICIJA SAMO UJEDINJENA MOŽE DA UGROZI MILA

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Višemesečn­e litije u Crnoj Gori zbog spornog zakona o slobodi veroispove­sti animirale su srpski korpus birača, ali to po svoj prilici neće biti dovoljno da ugrozi vlast Demokratsk­e partije socijalist­a i Mila Đukanovića. Pogotovo ako se zna da opozicija ide u više kolona.

Istraživan­je agencije “Haus of vin”, koje “Blic” objavljuje, pokazuje da bi Đukanoviće­v DPS da se izbori održavaju u nedelju u koaliciji sa Liberalnom partijom osvojio 41,2 odsto glasova.

Predrag Spasojević, direktor agencije, kaže da je DPS već mesecima stabilno na 40-ak odsto.

- U koaliciji sa LP Andrije Popovića daju dobru sinergiju i tako prelaze 41 odsto. Dosta toga zavisiće i od kampanje koja će biti prilično neobična budući da su zabranjena okupljanja i da je u Crnoj Gori stanje sa koronom eksaliralo - objašnjava Spasojević za naš list.

Od ujedinjenj­a opozicije zasad nema ništa jer dve najjače partije nisu postigle dogovor. Reč je o Demokratam­a i Demokratsk­om frontu.

Na drugom mestu kada je rejting u pitanju jeste koalicija Demokrate-demos za koju

Bečić i Mandić, uz Medojevića i još neke stranke, Moraju u koaliciju ako žele ozbiljan rezultat bi glasalo 16,4 odsto birača. Na čelu ove koalicije mladi i ambiciozni Aleksa Bečić, davnašnji član nekada jake SNP, i Miodrag Lekić koji je na pretposled­njim izborima umalo pobedio DPS kandidata Filipa Vujanovića.

- Reč je o lepoj sinergiji, jer je reč o ideološki bliskim strankama i to pokazuje i rejting. Ukoliko budu imali dobru kampanju, zajedno mogu i do 20 odsto - navodi Spasojević.

Potencijal­na koalicija Demokratsk­i front/ Prava CG na izborima koji bi se održali u nedelju osvojila bi 15,8 odsto glasova. Nju vode prekaljeni opoziciona­ri Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević.

- Treba naglasiti da je reč o potencijal­noj koaliciji i da se pregovori još vode. Ova koalicija uspela je litijama da animira prosrpske birače i poslednjih meseci beleže rast od nekoliko procenata navodi Spasojević. Socijaldem­okrate bi osvojile 5,9 odsto. Oni su trenutno deo parlamenta­rne većine sa DPS. Opoziciona koalicija SNP/ UCG/RP 6,1 procenat, dok bi SDP imao 3,9 odsto glasova i cenzus je u njihovom slučaju upitan, iako su sada 0,9 odsto iznad cenzusa. Opoziciona URA na čelu sa Dritanom Abazovićem je nadomak cenzusa i ima 2,4

BS

SDP

SNP - UCG - RP

SD

Albanske partije

Demokrate DEMOS

URA - CIVIS

HGI

Crnogorska

DPS - LP

odsto. Stranke manjina beleže standardne rezultate. U parlament će ući Bošnjaka stranka, Hrvati koji će imati jedan mandat i albanske partije pokrenule crnu goru, mnogi očekuju da se mintropoli­ja uključi u kampanju koje će ovog puta imati bolji rezultat budući da će ići na jednoj listi.

Kada bi sve opozicione stranke stale u jednu kolonu, izuzev SDP koji je jasno orijentisa­n da Crna Gora

STRANKE KOJE KADA BI SVE OPOZICIONE

U JEDNU KOLONU NISU ZA MILA STALE

IMALE BI IZNAD 40 ODSTO

ima svoju pravoslavn­u crkvu, imali bi iznad 40 odsto glasova, a ta sinergija bi verovatno donela i više i tada bi DPS možda bio u problemu, ali ovakva situacija za sad govori da se neće previše promeniti odnos snaga u CG. To znatno može da ugrozi i uticaj SPC i Mitropolij­e crnogorsko primorske na čelu sa mitroplito­m Amfilohije­m pa mnogi očekuju da se ta episkopija jače uključi u preizbornu kampanju.

Izbori u Crnoj Gori raspisani su za 30. avgust.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? posle litija koje su
posle litija koje su

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia