Blic

Dragan Đilas: Najmanja izlaznost za 20 godina

-

PREDSEDNIK STRANKE SLOBODE i pravde Dragan Đilas izjavio je da je na nedavno održanim parlamenta­rnim izborima u Srbiji, koje je deo opozicije bojkotovao, zabeležena “najmanja izlaznost u poslednjih 20 godina”.

Đilas je za zagrebački „Večernji list“ocenio da je “besmisleno pričati o izlaznosti u uslovima pritisaka, krađe, ubacivanja listića, nepostojan­ja kontrolora na 80 odsto biračkih mesta”, ali i dodao da se “lako izračuna da izlaznost nije prešla 40 odsto uz vučiću su čestitali samo orban i tusk, a tri poslaničke grupe u evroparlam­entu osporile izbore...

sve pritiske koje je vlast sprovodila”.

“To je za trećinu manje nego 2016. godine iako Vučić i njegovi tvrde da izlaznost uprkos bojkotu nije bila manja, nego čak i veća u odnosu na neke od prethodnih izbora”, naveo je jedan od lidera SZS.

Đilas je rekao i da je “izuzetno” zadovoljan držanjem EU prema načinu na koji su održani izbori u Srbiji.

“Vučiću su čestitali samo Orban i Tusk. Tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu su osporile ove izbore i potpisale službeni dopis u kom podržavaju zahtev srpske opozicije da se po ugledu na Makedoniju pošalju ekspertski timovi koji će oceniti stanje u oblasti medija i vladavine prava u zarobljeno­j državi kakva je Srbija”, naveo je.

Upitan da li vidi odgovornos­t i u vlastima koje su prethodile Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, Đilas je rekao da je opozicija u Srbiji “daleko od idealne” i da je pravila greške dok je bila na vlasti ali i dodao da nije bila “u dilu sa kriminalci­ma, niti organizova­la mitinge podrške ispred sudova gde se sudi funkcioner­ima za pokušaje ubistva novinara ili seksualno zlostavlja­nje”.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia