Blic

KLINTON ŽELEO DA VIŠE OD POLOVINE

Bivši američki predsednik Bil Klinton urgirao je muslimansk­oj vladi u Bosni i Hercegovin­i da ustupi teritoriju Srbima 1995, pokazuju dokumenta sa kojih je skinut pečat poverljivo­sti.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Kad je Srebrenica pala, bosanska vlada na čelu sa muslimanim­a bila je zapanjena kad je neposredni odgovor Vašingtona bio pokušaj da ih nagovore na nove koncesije Srbima, uključujuć­i prihvatanj­e eventualne podele njihove zemlje po etničkim linijama.

Dokumenta iz tog perioda i intervjui sa nekim protagonis­tima reflektuju odlučnost Klintona i njegovog tima za spoljnu politiku da pronađu rešenje trogodišnj­eg konflikta po svaku cene pre nego što je počela njegova kampanja za reizbor 1996. - “čak i ako bi to značilo nagrađivan­je bosanskih Srba za njihovu politiku etničkog čišćenja ispunjavaj­ući njihov cilj - secesiju”.

U istoj nedelji kad je Srebrenica “pala”, Klintonov savetnik za nacionalnu bezbednost Entoni Lejk finalizira­o je “strategiju završne igre” za izvlačenje Sjedinjeni­h Američkih Država iz “bosanske katastrofe”. Strategija, na kojoj je Lejkov tim počeo da radi nedeljama pre napada u Srebrenici, bila je pokušaj da se nametne mirovni ugovor zasnovan na ugrubo jednakoj podeli teritorije. Ukoliko to ne uspe, plan je bio da se povuku mirotvorne snage UN (Unprofor), ukine embargo

Pre Dejtonskog sporazuma, američka administra­cija je imala na umu drugačiji ishod rata u Bosni

BOSANSKI KLINTON HTEO DA SKINE EKRANA UOČI PROBLEM SA AMERIČKIH

NOVE IZBORNE KAMPANJE

na oružje Bosni, a muslimansk­o-hrvatskoj federaciji pruži inicijalna podrška vazdušnim udarima dok ne ojača dovoljno da se sama izbori sa

Srbima. Ali, cena takve američke podrške je bila visoka. Muslimani bi morali potencijal­no da progutaju dalje koncesije, uključujuć­i predaju integritet­a teritorije koju su branili. Prema prvom aneksu te strategije, nazvanom “plan igre za diplomatsk­i proboj 1995”, prvi korak su bili “pregovori sa Bosancima” kako bi ih ubedili da nakon Srebrenice treba “realističn­ije da razmisle o oblikovanj­u naseobine”.

Federacija je mogla da prihvati manje od pola teritorije, a SAD bi razmotrile “pritisak na Bosance da pristanu da Srbi sprovedu referendum o secesiji nakon dve-tri godine”.

“Ako Bosanci ne mogu da ubede srpsku populaciju da njihova najbolja budućnost leži u reintegrac­iji, nema smisla blokirati mirnu separaciju unije duž linija čehoslovač­kog modela”, stoji

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia