Blic

SE ŽALIO NA VOJSKU BOSNE

-

u predlogu.

Ovaj predlog uzbunio je neke bivše članove američke administra­cije. Aleksander Veršbou, tadašnji direktor za Evropu Nacionalno­g bezbednosn­og saveta (NSC) koji je učestvovao u pisanju strategije, rekao je da je to bio kompromis između različitih američkih agencija. To, međutim, nije odgovaralo bosanskom rukovodstv­u kad se predsednik iz ratnog vremena Alija Izetbegovi­ć našao pod američkim pritiskom da pristane na srpski referendum.

- Postojao je ogromni pritisak u potpuno pogrešnom trenutku - kaže Mirza Hajrić, koji je tada bio portparol Ministarst­va spoljnih poslova, a potom glavni savetnik Izetbegovi­ća.

Hajrić, koji je danas ambasador u Australiji, rekao je da je Izetbegovi­ć odlučno odbio svaku sugestiju o srpskom referendum­u. Klinton je u telefonsko­m razgovoru sa britanskim premijerom Džonom Mejdžorom 14. jula hteo da umanji značaj masakra.

Dok je masakr u Srebrenici bio u toku, Klinton je preko telefona u razgovoru sa drugim stranim liderima izražavao nezadovolj­stvo bosanskom armijom što nije uspela da odbrani Srebrenicu. On je rekao da su bosanski vojnici pobegli, otkrivaju dokumenta.

- U Srebrenici je bilo oko 3.000 bosanskih vojnika…, ali oni su otišli bez borbe. Razgovarać­u sa svojim vojnim savetnicim­a, ali oni su veoma skeptični o dovođenju snaga helikopter­ima, posebno ako Bosanci neće da se bore. Ne možemo apstraktno braniti demokratsk­e vrednosti - rekao je on.

- Broj žrtava se smanjio i centralna Bosna je u miru zbog doprinosa Unprofora. Prosečni gledaoci televizije misle da je to jednako loše ili gore nego što je bilo 1992. - rekao je Klinton.

Na kraju su se SAD i saveznici složili da naprave uporište u poslednjoj muslimansk­oj enklavi u Goraždu na istoku BIH, preteći velikim vazdušnim udarom u slučaju napada. Hrvatska ofanziva protiv Srba u zapadnoj Bosni u avgustu 1995. izmenila je mapu i naterala Srbe da sednu za pregovarač­ki sto bez obećanja o referendum­u. Rat se završio, Klinton je dobio “plus” na planu spoljne politike i osvojio reizbor 1996. Njegova dokumenta, međutim, služe kao podsetnik na to koliko su SAD bile blizu da odustanu od Bosne.

Suočavali smo se sa najtragičn­ijim događajem, a Amerikanci su pokušali da nas slome po tom suštinskom pitanju, rekao je Hajrić

 ??  ??
 ??  ?? Teško nevreme je stvorilo bujicu usred zagreba
Teško nevreme je stvorilo bujicu usred zagreba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia