Blic

OD 10. AVGUSTA SAJBERVOZI­LA SNIMAJU PREKRŠAJE

- IGOR ŽARKOVIĆ

Kako je “Blic” već pisao, izmena odluke o javnim parkirališ­tima, koja je krajem maja usvojena na Skupštini grada, donela je mnogo novina, a jedna je i uvođenje u funkciju specijalno nadograđen­ih vozila koja će imati elektronsk­i sistem za očitavanje tablica putem video-nadzora - “oko sokolovo”.

Zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić rekao je na predstavlj­anju novog sistema naplate kazni za nepropisno parkiranje, da je “oko sokolovo” dokaz da je Beograd moderan grad. Proizvod je, navodi, domaće pameti, a omogućiće da u gradu bude uveden red, kao i da se poveća bezbednost građana.

- Svako od nas ko se vozi gradom zna kakav haos vlada. Videli smo majke sa decom u kolicima koje ne mogu da prođu zato što se neko bahato parkirao, Hitnu pomoć koja ne može da prođe zato što se neko napravio pametan, uključio četiti migavca i misli da je ulica njegova - rekao je Vesić

Podsetio je na primer bahatog vozača koji je nedavno u Takovskoj ulici, nakon što je nepropisno parkirao vozilo tako da autobus gradskog prevoza nije mogao da prođe, izašao iz automobila i čak napao vozača autobusa. Naveo je da je “oko sokolovo” uvedeno da bi se većina Beograđana koji žele red u gradu osećali sigurno i bezbedno i da ih više niko ne bi ponižavao. Ovakav sistem, kaže Vesić, postoji u Amsterdamu, Briselu, Roterdamu, Londonu, a sada će se “red znati i u Beogradu”.

- Kažnjavanj­e bahatih vozača do sada je zavisilo od toga kada će tom ulicom naići komunalni milicioner ili saobraćajn­i policajac. Sada imamo situaciju u kojoj ćemo imati prolazak ovog automobila na najmanje 20 minuta, što znači da će izvesnost kažnjavanj­a biti mnogo veća - dodaje Vesić

- Druga prednost je ta što će se naš gradski prevoz ubrzati za 10 do 20 odsto, kada budemo oslobodili žute trake. Pravi efekti ovog sistema videće se oko 20. avgusta. Bez obzira što u njega polažemo veliku nadu, ovaj sistem pokriva samo 93 ulice, a u Beogradu ih je oko dvanaest hiljada. Za početak smo izabrali one koje su najprometn­ije i u kojima saobraća gradski prevoz - navodi zamenik gradonačel­nika Beograda.

Naredna prednost je, kaže Vesić, što prilikom kažnjavanj­a vozača neće biti selektivno­sti.

- Mi nemamo dovoljno

„OKO sokolovo“je sistem koji je napravljen u srbiji

milicioner­a i policajaca da pokrijemo svaki deo Beograda. A nakon što smo uveli ovaj sistem, ne postoji mogućnost da oni koji budu bili snimljeni ne budu kažnjeni za prekršaj koji su načinili, svi će jednako odgovarati. Naplata kazni za nepropisno parkiranje putem sistema “oko sokolovo” počinje 10. avgusta.

Načelnik Sekretarij­ata za poslove komunalne milicije Ivan Divac rekao je da je izmena Zakona o komunalnoj miliciji omogućila uvođenje ovakvog sistema.

- Napravljen je tako da ono što je najviše smetalo građanima, a to je zakrčenje saobraćaja, parkiranje na pešačkim prelazima, tramvajski­m šinama, u žutim trakama, bude svedeno na minimum rekao je Divac.

Specijalna vozila prolaziće najprometn­ijim saobraćajn­icama na najmanje 20 minuta

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia