Blic

PUŠKOM UBIO DEVETORO KOMŠIJA I RANIO DVOJE

Navršeno 13 godina od masakra u Jabukovcu

- ANA Ž. ADŽIĆ

„Nikola Radosavlje­vić ne zaslužuje da bude živ. Ako je poludeo, zašto nije udario u svoju glavu, već je ubio mog sina? I još osmoro... Zašto?“, 13 godina posle masakra u Jabukovcu svakoga dana to pitanje sebi postavlja Ljubinka Badejević, majka Branislava (31), koga je iz lovačke puške ubio Radosavlje­vić.

Tog 27. jula 2007. godine Radosavlje­vić je hicima iz lovačke puške ubio devetoro komšija i ranio dvoje u selu Jabukovac kraj Negotina. Monstrum je ubio Draginju (55) i njenog supruga Branislava Borongića (57), Dragana Đorđevića (22) i njegovog oca Veljka i baku Marinu, Branislava Badejevića (31), Srđana Badžikića (15), Jelicu Banković (37) i Aniku Čogić (62). Iste noći je uhapšen na lokalnom groblju. Na suđenju je oslobođen krivice uz meru “obaveznog čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa”. Ni do dan-danas nije ustanovlje­no zašto je Radosavlje­vić krenuo u krvavi pir, da li su je bio opsednut time da je su na njega bačene čini, da je omađijan. Neuropsihi­jatri su utvrdili da jedan od najvećih masovnih ubica u istoriji Srbije pati od akutne paranoidne psihoze sa osećajem ugroženost­i i stalnim umišljajem kako neko hoće da mu naudi i smešten je iza rešetaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. To, međutim, nije nikakva uteha porodicama žrtava jer njihovih voljenih nema, trunu pod zemljom.

Ljubinki i njenom suprugu Milutin još je teže jer su jedini od porodica Nikolinih žrtava koji i dalje žive u Jabukovcu, i svaki dan gledaju mesto na kome im je ubijen jedini sin. Najbliži srodnici ostalih ubijenih su ili mrtvi ili u Nemačkoj, gde su roditelji Srđana Badžikića, koji je imao samo 15 godina kada ga je usmrtio Radosavlje­vić.

- Ove godine u selu nema nikog. Zbog korone, porodice ne dolaze iz inostranst­va, nema ko da im stavi cveće, upali sveću. Ćerka i ja smo bile na groblju Banetu. Uvek idemo dan pred slavu, a on je drugog dana ubijen. Pre svake godišnjice ga sanjam. Ove godine mi se pojavio u snu, gleda kuću. Rekla sam mu, u snu, da “nije tu”, a sin mi je samo odgovorio “ja vas vidim”. Probudila sam se u znoju - plačnim glasom priča Ljubinka.

Svesna je da sina ne može da joj vrati ništa, ali se trudi da koliko-toliko

Ubica iz Jabukovca na suđenju je oslobođen krivice uz „meru obaveznog čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa“. Ustanovlje­no je da pati od akutne paranoidne psihoze sa osećajem ugroženost­i

Ni dan-danas nije poznato zbog čega je Radosavlje­vić krenuo u krvavi pir. Sumnja se da je bio opsednut time da je omađijan

ove godine u selu nema gotovo nikog zbog epidemije korone

nastavi sa nekim životom, zbog ćerke i unuka. Radi kod jedne žene, pomaže joj, da bi pomogla i ćerkinoj porodici, koja je u Jabukovca, ali i da bi ona sama bila zaokupljen­a nečim.

- Imam samo njih. Da čovek ima i desetoro dece, pa izgubi jedno, teško je da preboli. A kamoli kada ima samo dvoje. Nisam doživela da mi se sin oženi, ima decu. A znate li šta? Deca onog zlikovca su nastavila život! Sin se oženio u Beču, dobio sina. Ćerka se udala, isto u Austriji, i tamo je neka šefica ovim našima iz Jabukovca što rade u Beču. Oni su nastavili život, neko je ostao za Nikolom. A njemu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia